Sosy do jajek na zimno
Sosy do jajek na zimno
Przepis na majonez domowy i najlepsze sosy do jajek na twardo.
Poniżej znajdziesz kilka propozycji na wielkanocne sosy do jajek.
Przepisy na sosy do jajek na zimno.
Przepis na majonez domowy
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- 3 małe żółtka albo 1 całe duże jajko
- 1 łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon albo 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu (jabłkowy, spirytusowy, winny lub ryżowy)
- ćwierć łyżeczki soli lub do smaku
- pół łyżeczki cukru pudru
- około 350-400 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (do majonezy nigdy nie dodawaj oliwy),
- opcjonalnie szczypta kurkumy, która doda majonezowi koloru i biały pieprz do smaku
Sos tatarski
- 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 3-4 grzybki marynowane drobno posiekane
- 1 ogórek konserwowy drobno posiekany
- opcjonalnie 1 bardzo mała czerwona cebulka drobno posiekana
- sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Sos do jajek chrzanowy
- 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu lub śmietany
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sos pikantny do jajek na twardo
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 drobno posiekana papryczka chili lub 1/2 (lub więcej) łyżeczki chili w płatkach
- opcjonalnie pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku
- pół łyżeczki sosu tabasco
- 6-7 łyżek dobrej jakości ketchupu lub do smaku
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sos do jajek
Przygotowanie tych sosów jest banalnie proste - wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i odstawić na godzinę przed podaniem do lodówki, aby smaki się zbalansowały.Sos tatarski będzie też wspaniałym dodatkiem do pieczonej karkówki lub innego pieczonego mięsa. Pikantny sos do jajek na twardo świetnie podkreśla smak domowych burgerów, kebabów i frytek. Natomiast sos chrzanowy możesz podawać do drobiu, gotowanego mięsa albo przygotować go w wersji na ciepło, ale wówczas nie dodawaj majonezu, a jogurt zastąp śmietaną.
Sosy do jajek na zimno.
Pyszne sosiki :-)
OdpowiedzUsuńwiem :)
Usuń