Chia pudding z mango i mlekiem kokosowym
Jedliście kiedyś nasiona chia ?
Te małe, niepozorne nasionka pochodzą z jednej z najstarszych roślin uprawnych. Ich prozdrowotne właściwości docenili już w czasach prekolumbijskich Aztekowie, dla których nasiona chia były jednym z najważniejszych pokarmów.
Chia (zwane też szałwią hiszpańską) zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku oraz łatwo przyswajalnego białka.
Nie zawierają natomiast glutenu i... są bez smaku, przyjmują smak płynu, w którym zostały namoczone.
Zalane wodą, sokiem lub mlekiem nasiona tworzą żel absorbując niemal 10 razy tyle płynu, ile same ważą.
Można z nich przygotować smaczny i zdrowy pudding, dodać do sałatki lub musli, stosować zmielone jako zagęszczacz do zup i sosów.
Jeśli zamierzacie zabrać pudding do pracy na pyszne i pożywne śniadanie, zamiast pucharów użyjcie słoika :)
Składniki
Do mleka dodać nasiona chia, cukier lub syrop z agawy, ewentualnie także wiórki kokosowe i bardzo dokładnie wymieszać. Połowę przelać do pucharków lub szklanek i odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Mango bardzo drobno posiekać, wyłożyć na schłodzony pudding. Na warstwę mango delikatnie położyć drugą część puddingu i odstawić na kolejną godzinę do lodówki.
Przed podaniem udekorować owocami
Smacznego
Te małe, niepozorne nasionka pochodzą z jednej z najstarszych roślin uprawnych. Ich prozdrowotne właściwości docenili już w czasach prekolumbijskich Aztekowie, dla których nasiona chia były jednym z najważniejszych pokarmów.
Chia (zwane też szałwią hiszpańską) zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku oraz łatwo przyswajalnego białka.
Nie zawierają natomiast glutenu i... są bez smaku, przyjmują smak płynu, w którym zostały namoczone.
Zalane wodą, sokiem lub mlekiem nasiona tworzą żel absorbując niemal 10 razy tyle płynu, ile same ważą.
Można z nich przygotować smaczny i zdrowy pudding, dodać do sałatki lub musli, stosować zmielone jako zagęszczacz do zup i sosów.
Jeśli zamierzacie zabrać pudding do pracy na pyszne i pożywne śniadanie, zamiast pucharów użyjcie słoika :)
Składniki
- 250 - 300 ml mleka kokosowego świeżego lub z puszki lub innego ulubionego mleka
- 2-3 łyżki nasion chia (w zależności od tego, jak gęsty pudding lubicie)
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub palmowego lub syropu z agawy lub płynnego miodu
- 1 duże mango lub inne ulubione owoce
- opcjonalnie 1 łyżka wiórków kokosowych
Do mleka dodać nasiona chia, cukier lub syrop z agawy, ewentualnie także wiórki kokosowe i bardzo dokładnie wymieszać. Połowę przelać do pucharków lub szklanek i odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Mango bardzo drobno posiekać, wyłożyć na schłodzony pudding. Na warstwę mango delikatnie położyć drugą część puddingu i odstawić na kolejną godzinę do lodówki.
Przed podaniem udekorować owocami
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych