TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Chia pudding z mango i mlekiem kokosowym

Jedliście kiedyś nasiona chia  ? 
Te małe, niepozorne nasionka pochodzą z  jednej z najstarszych roślin uprawnych. Ich prozdrowotne właściwości docenili już w czasach prekolumbijskich Aztekowie, dla których nasiona chia były jednym z najważniejszych pokarmów.
Chia (zwane też  szałwią hiszpańską) zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku oraz łatwo przyswajalnego białka.
Nie zawierają natomiast glutenu i...  są bez smaku, przyjmują smak płynu, w którym zostały namoczone.
Zalane wodą, sokiem lub mlekiem nasiona tworzą żel absorbując niemal 10 razy tyle płynu, ile same ważą.
Można z nich przygotować smaczny i zdrowy pudding, dodać do sałatki lub musli, stosować zmielone jako zagęszczacz do zup i sosów.
Jeśli zamierzacie zabrać pudding do pracy na pyszne i pożywne śniadanie, zamiast pucharów użyjcie słoika :)

Składniki
  • 250 - 300 ml mleka kokosowego świeżego lub z puszki lub innego ulubionego mleka
  • 2-3   łyżki nasion chia (w zależności od tego, jak gęsty pudding lubicie)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub palmowego lub syropu z agawy lub płynnego miodu
  • 1 duże mango lub inne ulubione owoce
  • opcjonalnie 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie
Do  mleka dodać nasiona  chia, cukier lub syrop z agawy, ewentualnie także wiórki kokosowe i bardzo dokładnie wymieszać.  Połowę przelać do pucharków lub szklanek i odstawić do lodówki na 2  - 3 godziny. Mango bardzo drobno posiekać, wyłożyć na schłodzony pudding. Na warstwę mango delikatnie położyć drugą część puddingu i odstawić na kolejną godzinę do lodówki.
Przed podaniem udekorować owocami
Smacznego




Komentarze