Curry z kurczakiem i pędami bambusa
Lubię kuchnię azjatycką. W Arabii Saudyjskiej bardzo często jadaliśmy curry w różnych wariantach głównie w wersjach indyjskiej lub pakistańskiej, które dość mocno różnią się od tych z kuchni tajskiej.
Kiedy więc z księgarni internetowej platon24.pl dotarła do mnie wyczekiwana książka Julii Schwob "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej" nie mogłam odmówić sobie przygotowania curry rodem z północno - wschodniej Tajlandii.
Zwłaszcza, że przygotowane wcześniej na podstawie tej książki potrawy okazały się wyśmienite, mimo iż w wielu wypadkach posłużyłam się zamiennikami, które miałam w domu.
Składniki - przepis oryginalny z książki "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej"
Piersi kurczaka kroimy w kostkę
Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia.
Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem.
Składniki - wg mojej modyfikacji - zmienione składniki wyróżniłam boldem
Piersi kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę
Na patelni podgrzać pastę curry z 2 łyżkami oleju. Kiedy pasta curry zacznie wydzielać intensywny aromat, dodać bulion drobiowy, mleczko i wiórki kokosowe.
Zmniejszyć ogień, wrzucić kawałki kurczaka, liście kafiru, pokrojone papryczki i pędy bambusa, doprawić sosem rybnym i cukrem palmowym. Wszystko razem wymieszać i gotować 10-15 minut.
Kurczaka w sosie nałożyć na talerze. Podawać z białym ryżem.
Kiedy więc z księgarni internetowej platon24.pl dotarła do mnie wyczekiwana książka Julii Schwob "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej" nie mogłam odmówić sobie przygotowania curry rodem z północno - wschodniej Tajlandii.
Zwłaszcza, że przygotowane wcześniej na podstawie tej książki potrawy okazały się wyśmienite, mimo iż w wielu wypadkach posłużyłam się zamiennikami, które miałam w domu.
Składniki - przepis oryginalny z książki "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej"
- 400 g piersi kurczaka
- 300 gotowanych pędów bambusa (z puszki)
- 2 czerwone papryczki pocięte po skosie
- 4 liście kafiru
- 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100 ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa
- 2 łyżki stołowe sosu rybnego
- 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego
Piersi kurczaka kroimy w kostkę
Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia.
Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem.
Składniki - wg mojej modyfikacji - zmienione składniki wyróżniłam boldem
- 400 g piersi kurczaka
- 300 pędów bambusa (z puszki)
- 2-4 czerwone papryczki pocięte po skosie
- 4 suszone liście kafiru
- 150 ml mleczka kokosowego (lubię gęste sosy)
- 150 ml bulionu drobiowego
- 5 łyżek stołowych czerwonej pasty curry
- 2 łyżki stołowe sosu rybnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia pasty curry
- 1 czubata łyżka stołowa drobno zmielonych wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki cukru palmowego
Piersi kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę
Na patelni podgrzać pastę curry z 2 łyżkami oleju. Kiedy pasta curry zacznie wydzielać intensywny aromat, dodać bulion drobiowy, mleczko i wiórki kokosowe.
Zmniejszyć ogień, wrzucić kawałki kurczaka, liście kafiru, pokrojone papryczki i pędy bambusa, doprawić sosem rybnym i cukrem palmowym. Wszystko razem wymieszać i gotować 10-15 minut.
Kurczaka w sosie nałożyć na talerze. Podawać z białym ryżem.
Curry z kurczakiem i pędami bambusa |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych