Deser kokosowo - owocowy z chia
Coraz bardziej doceniam nasiona chia czyli szałwii hiszpańskiej.
Po puddingu z mango i chia, ogórkowej zupie krem z chia i dżemie z jagód goji i nasion chia przyszedł czas na kolejną potrawę z wykorzystaniem tych super nasionek. Tym razem źródłem inspiracji była dla mnie książka Barbary Simonsohn "Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia". i opublikowany tam przepis na jogurt malinowo - kokosowy (tutaj recenzja książki)
Miałam akurat w lodówce jogurt typu greckiego, więc pominęłam przygotowywanie jogurtu, a sam przepis przerobiłam nieco zgodnie z moimi preferencjami.
I w ten właśnie sposób powstał super smaczny deser kokosowo - owocowy z chia :)
Poniżej podaję oba przepisy - oryginalny pochodzący z książki "Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia" i moje własne "wariacje" na temat tego smakołyku :)
Dajcie znać, która wersja bardziej Wam smakowała :)
Przygotowanie wg oryginalnego przepisu
Rozciąć orzechy, zebrać sok, wyjąć miąższ. Zmiksować miąższ z 7 szklankami soku kokosowego, aż powstanie gładki krem. Wlać do szklanego naczynia. Teraz dodać 2-3 kapsułki probiotyku w proszku, przykryć masę szmatką i odstawić na 6 - 10 godzin w ciepłe miejsce.
Gdy jogurt zrobi się puszysty, jest gotowy i może stać w lodówce co najmniej tydzień. Jeżeli kolor jogurtu zmieni się z białego na różowy, należy go wyrzucić.
Na jedną porcję należy wymieszać dwie szklanki jogurtu ze szklanką świeżych malin
Przygotowanie wg mojego przepisu
Jogurt podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną wymieszać z wiórkami kokosowymi i ewentualnie dosłodzić. Powinien powstać gęsty krem, jeśli będzie zbyt płynny dodać więcej wiórków kokosowych.
Krem jogurtowo - kokosowy przełożyć do pucharków i odstawić do lodówki na około 15 minut.
Do drugiej części jogurtu dodać 1,5 - 2 łyżki łyżki nasion chia, bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 15 -20 minut do lodówki.
Do jagód dodać połowę pozostałych nasion chia (około 1 łyżki) i lekko zmiksować, pozostałe nasiona chia dodać do wypestkowanych wiśni i także lekko zmiksować.
Na warstwę kremu jogurtowo - kokosowego wyłożyć wiśnie zmiksowane z chia, następnie wyłożyć warstwę jogurtu wymieszanego z chia, jako kolejną warstwę kładziemy jagody z chia, a na koniec warstwę jogurtu z chia. Napełnione pucharki odstawić na 2 godziny do lodówki.
Udekorować i podawać schłodzone.
Po puddingu z mango i chia, ogórkowej zupie krem z chia i dżemie z jagód goji i nasion chia przyszedł czas na kolejną potrawę z wykorzystaniem tych super nasionek. Tym razem źródłem inspiracji była dla mnie książka Barbary Simonsohn "Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia". i opublikowany tam przepis na jogurt malinowo - kokosowy (tutaj recenzja książki)
Miałam akurat w lodówce jogurt typu greckiego, więc pominęłam przygotowywanie jogurtu, a sam przepis przerobiłam nieco zgodnie z moimi preferencjami.
I w ten właśnie sposób powstał super smaczny deser kokosowo - owocowy z chia :)
Poniżej podaję oba przepisy - oryginalny pochodzący z książki "Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia" i moje własne "wariacje" na temat tego smakołyku :)
Dajcie znać, która wersja bardziej Wam smakowała :)
Oryginalny przepis opublikowany w
"Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia"
|
Przepis po moich modyfikacjach
|
|
***
Możecie użyć takich owoców jakie lubicie - w tym przypadku ograniczeniem są jedynie Wasze preferencje |
Przygotowanie wg oryginalnego przepisu
Rozciąć orzechy, zebrać sok, wyjąć miąższ. Zmiksować miąższ z 7 szklankami soku kokosowego, aż powstanie gładki krem. Wlać do szklanego naczynia. Teraz dodać 2-3 kapsułki probiotyku w proszku, przykryć masę szmatką i odstawić na 6 - 10 godzin w ciepłe miejsce.
Gdy jogurt zrobi się puszysty, jest gotowy i może stać w lodówce co najmniej tydzień. Jeżeli kolor jogurtu zmieni się z białego na różowy, należy go wyrzucić.
Na jedną porcję należy wymieszać dwie szklanki jogurtu ze szklanką świeżych malin
Przygotowanie wg mojego przepisu
Jogurt podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną wymieszać z wiórkami kokosowymi i ewentualnie dosłodzić. Powinien powstać gęsty krem, jeśli będzie zbyt płynny dodać więcej wiórków kokosowych.
Krem jogurtowo - kokosowy przełożyć do pucharków i odstawić do lodówki na około 15 minut.
Do drugiej części jogurtu dodać 1,5 - 2 łyżki łyżki nasion chia, bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na 15 -20 minut do lodówki.
Do jagód dodać połowę pozostałych nasion chia (około 1 łyżki) i lekko zmiksować, pozostałe nasiona chia dodać do wypestkowanych wiśni i także lekko zmiksować.
Na warstwę kremu jogurtowo - kokosowego wyłożyć wiśnie zmiksowane z chia, następnie wyłożyć warstwę jogurtu wymieszanego z chia, jako kolejną warstwę kładziemy jagody z chia, a na koniec warstwę jogurtu z chia. Napełnione pucharki odstawić na 2 godziny do lodówki.
Udekorować i podawać schłodzone.
Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń