Koktajl z melona, pomarańczy i arbuza
Pełne słońca i wspomnień, owocowe smaki soków i koktajli pitych na Kubie, w Republice Południowej Afryki, Omanie, na Sri Lance czy w Arabii Saudyjskiej pozostały w naszej pamięci na zawsze. Chętnie do nich wracamy, bez względu na kraj w którym przychodzi nam mieszkać.
Te smaki to okruchy naszych wspomnień, naszych radości i smutków, naszej tęsknoty za Polską i naszych gorączkowych przygotowań do kolejnego wyjazdu.
Chyba właśnie dlatego tak bardzo urzekła mnie książka Beaty Pawlikowskiej Soki i koktajle świata".
Książka kulinarno - podróżnicza, pełna przepięknych zdjęć i pysznych koktajli, z których część mieliśmy okazję pić na obczyźnie, a inne dopiero zamierzamy przygotować w Polsce.
Ponad 70 przepisów na wszelkiego rodzaju zdrowe, pełne witamin napoje od owocowych do warzywnych to także ogromne możliwości urozmaicenia naszych posiłków i wzbogacenia ich o nowe doznania kulinarne.
Urzekł nas smakiem sok z buraków i śliwek, ochłodził w upalne dni koktajl z melona i pomarańczy, do którego dodałam jeszcze kawałek arbuza. Woda pomarańczowo - miętowa przypomina mi saudi champagne, który tak często robiliśmy w Arabii Saudyjskiej.
No cóż - "Soki i koktajle świata" to pozycja obowiązkowa w naszej kulinarnej biblioteczce.
Składniki wg oryginalnego przepisu z książki "Soki i koktajle świata".
Składniki koktajlu, który zrobiłam na bazie powyższego przepisu
Przygotowanie koktajlu jest identyczne w obu wariantach. Melony i arbuza należy pozbawić pestek, a następnie wraz z pozostałymi składnikami zmiksować w blenderze. Opcjonalnie można dodać kilka kostek lodu.
Te smaki to okruchy naszych wspomnień, naszych radości i smutków, naszej tęsknoty za Polską i naszych gorączkowych przygotowań do kolejnego wyjazdu.
Chyba właśnie dlatego tak bardzo urzekła mnie książka Beaty Pawlikowskiej Soki i koktajle świata".
Książka kulinarno - podróżnicza, pełna przepięknych zdjęć i pysznych koktajli, z których część mieliśmy okazję pić na obczyźnie, a inne dopiero zamierzamy przygotować w Polsce.
Ponad 70 przepisów na wszelkiego rodzaju zdrowe, pełne witamin napoje od owocowych do warzywnych to także ogromne możliwości urozmaicenia naszych posiłków i wzbogacenia ich o nowe doznania kulinarne.
Urzekł nas smakiem sok z buraków i śliwek, ochłodził w upalne dni koktajl z melona i pomarańczy, do którego dodałam jeszcze kawałek arbuza. Woda pomarańczowo - miętowa przypomina mi saudi champagne, który tak często robiliśmy w Arabii Saudyjskiej.
No cóż - "Soki i koktajle świata" to pozycja obowiązkowa w naszej kulinarnej biblioteczce.
Składniki wg oryginalnego przepisu z książki "Soki i koktajle świata".
- pół melona
- sok wyciśnięty z jednaj pomarańczy
Składniki koktajlu, który zrobiłam na bazie powyższego przepisu
- pół melona miodowego (to ten żółty)
- pół melona galia
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- sok wyciśnięty z jednaj mandarynki
- 1/5 bardzo małego arbuza pozbawianego pestek
Przygotowanie koktajlu jest identyczne w obu wariantach. Melony i arbuza należy pozbawić pestek, a następnie wraz z pozostałymi składnikami zmiksować w blenderze. Opcjonalnie można dodać kilka kostek lodu.
bardzo udane połączanie smaków, kwaskowata pomarańcza bardzo fajnie przełamuje słodki smak melona i arbuza :)
OdpowiedzUsuńDzięki za pochwałę :)
Usuń