Marcepanowe ciasteczka maślane
Marcepanowe ciasteczka maślane
do zrobienia z dzieckiem
Marcepanowe ciasteczka maślane mój najlepszy sposób na poprawienie humoru wszystkim domownikom. Do tych ciasteczek zazwyczaj dodaję domowy marcepan, bajecznie prosty do zrobienia i... po prostu pycha.
Całkowite odstawienie słodyczy w przypadku mojego Męża nie wchodzi w grę. Robi się marudny i delikatnie to określając.... męczący.Ponieważ nic słodkiego w domu nie było, a Pawłowi "włączyło" się marudzenie, to sięgnęłam, jak zwykle w takich sytuacjach, po "Moje wypieki i desery" autorstwa Doroty Świątkowskiej.
W tej książce zawsze znajdzie się jakiś przepis, który nie wymaga biegania do sklepu i na którego przygotowanie nie muszę poświecić kilku godzin. Tym razem wybór padł na proste ciasteczka marcepanowe, ale ponieważ robiłam je już wielokrotnie, to wczoraj pozwoliłam sobie na wprowadzenie drobnych zmian.
Marcepanowe ciasteczka maślane - Cztery Fajery
Marcepanowe ciasteczka maślane
- moje wariacje na bazie przepisu z książki Doroty ŚwiątkowskiejSkładniki na około 25 ciasteczek:
- 100 g bardzo zimnego masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g masy marcepanowej
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Marcepanowe ciasteczka maślane - przepis
Masło pokroić w drobną kostkę i bardzo mocno schłodzić. Do zimnego masła dodać pozostałe składniki i rozdrobnić, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość wysypać na stolnicę, szybko zagnieść i wyrobić w miarę jednolite ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki z ciasta formować kulki o średnicy około 1,5 cm i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub na silikonowej macie. Przed włożeniem do piekarnika każde ciasteczko lekko spłaszczyć widelcem lub stemplem do ciastek. Piec około 12-18 minut w temperaturze 190-200 stopni.Marcepanowe ciasteczka maślane
bardzo przyjemnie wyglądają, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń