TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies)

Przepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas - expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze - przygotowywana w domu chałwa, ciasto daktylowe czy ciasteczka ma'amoul weszły na stałe do naszego menu. Część przepisów, które dostaliśmy od zaprzyjaźnionych Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Omańczyków to receptury rodzinne - przechodzące z pokolenia na pokolenie. Tak było m.in. w przypadku chleba naan czy mieszanek przyprawowych.

Ciasteczka z dodatkiem mahlabu po raz pierwszy jedliśmy w Al-Khobar, przywiózł je wówczas z Libanu nasz sąsiad - Naser.Mahlab (arab.  محلب lub  مَحْلَب )- nazywany też w zależności od regionu mahleb, mahlep, mahalab, mahleppi lub mahlebi to nic innego jak zmielone nasiona wiśni wonnej.
Przyprawa jest bardzo popularna  na całym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie.
Lekki, słodkawo - kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami -  pieczywem, ciastami i ciasteczkami.
Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów.
Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się go w niewielkich ilościach - zazwyczaj 1/4 do 1/2 łyżeczki na szklankę mąki, a w szczenie zamkniętym słoiczku może być przechowywany w lodówce nawet przez rok.
Największymi producentami tej przyprawy są obecnie Iran i Turcja.

Składniki - na około 35-40 małych ciasteczek:
  • 135 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki mahlabu
  • opcjonalnie duża szczypta cynamonu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i mahlabem, Przesypać do blendera, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i miksować pulsacyjnie przez około 30-40 sekund, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji.
Całość przesypać na stolnicę, zagnieść ciasto i podzielić na dwie trzy części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując nieco mąką, aby ciasto nie przyklejało się do wałka i stolnicy.
Wykrawać niewielkie ciasteczka (te które widzicie na zdjęcia nie przekraczają 3 cm średnicy)
Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 12-18 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych