Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies)
Przepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas - expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze - przygotowywana w domu chałwa, ciasto daktylowe czy ciasteczka ma'amoul weszły na stałe do naszego menu. Część przepisów, które dostaliśmy od zaprzyjaźnionych Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Omańczyków to receptury rodzinne - przechodzące z pokolenia na pokolenie. Tak było m.in. w przypadku chleba naan czy mieszanek przyprawowych.
Ciasteczka z dodatkiem mahlabu po raz pierwszy jedliśmy w Al-Khobar, przywiózł je wówczas z Libanu nasz sąsiad - Naser.Mahlab (arab. محلب lub مَحْلَب )- nazywany też w zależności od regionu mahleb, mahlep, mahalab, mahleppi lub mahlebi to nic innego jak zmielone nasiona wiśni wonnej.
Przyprawa jest bardzo popularna na całym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie.
Lekki, słodkawo - kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami - pieczywem, ciastami i ciasteczkami.
Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów.
Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się go w niewielkich ilościach - zazwyczaj 1/4 do 1/2 łyżeczki na szklankę mąki, a w szczenie zamkniętym słoiczku może być przechowywany w lodówce nawet przez rok.
Największymi producentami tej przyprawy są obecnie Iran i Turcja.
Składniki - na około 35-40 małych ciasteczek:
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego :)
Ciasteczka z dodatkiem mahlabu po raz pierwszy jedliśmy w Al-Khobar, przywiózł je wówczas z Libanu nasz sąsiad - Naser.Mahlab (arab. محلب lub مَحْلَب )- nazywany też w zależności od regionu mahleb, mahlep, mahalab, mahleppi lub mahlebi to nic innego jak zmielone nasiona wiśni wonnej.
Przyprawa jest bardzo popularna na całym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie.
Lekki, słodkawo - kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się ze słodkimi i wytrawnymi wypiekami - pieczywem, ciastami i ciasteczkami.
Mahlab dodaje się także do mięs, zwłaszcza jagnięciny i pasztetów.
Podobnie jak gałkę muszkatołową stosuje się go w niewielkich ilościach - zazwyczaj 1/4 do 1/2 łyżeczki na szklankę mąki, a w szczenie zamkniętym słoiczku może być przechowywany w lodówce nawet przez rok.
Największymi producentami tej przyprawy są obecnie Iran i Turcja.
Składniki - na około 35-40 małych ciasteczek:
- 135 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- pół łyżeczki mahlabu
- opcjonalnie duża szczypta cynamonu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i mahlabem, Przesypać do blendera, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i miksować pulsacyjnie przez około 30-40 sekund, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji.
Całość przesypać na stolnicę, zagnieść ciasto i podzielić na dwie trzy części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując nieco mąką, aby ciasto nie przyklejało się do wałka i stolnicy.
Wykrawać niewielkie ciasteczka (te które widzicie na zdjęcia nie przekraczają 3 cm średnicy)
Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 12-18 minut lub do lekkiego zrumienienia.Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego :)
Urocze ciasteczka, już czuję ten smak :)
OdpowiedzUsuńNam przypominają Arabię :)
UsuńTrafiłam tu przypadkowo, ale czytam post i jestem zakochana!
OdpowiedzUsuń