Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze
Wg legend przepis na te pierożki te wymyślił Zhang Zhongjing, jeden z najlepszych specjalistów tradycyjnej medycyny chińskiej.
Składniki ciasta na pierożki jiaozi
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzącej wody
- pół łyżeczki soli
- około 350-400 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
- 1/2 małej główki białej kapusty lub kapusty Napa lub pekińskiej
- 3 łyżki oleju sezamowego lub sojowego do kupienia m.in. tutaj)
- 3 - 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku z cebuli dymki lub zwykłego szczypiorku
- 2 łyżki drobno posiekanych pędów bambusa
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym sherry)
- 1 łyżeczka soli
- biały pieprz do smaku
Ciasto
Mąkę zalać wrzącą, osoloną wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy mąka przestygnie wyrobić ręcznie elastyczne ciasto lub przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię pozwolić mu odpocząć około 30 minut.
Ciasto podzielić na 5 - 6 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Wycinać kółka o średnicy około 5-7 cm w zależności od tego jak duże pierożki lubicie.
Farsz
Kapustę, pędy bambusa, imbir i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Dodajemy pozostałe skłądniki i wyrabiamy farsz.
Pierożki
Na wycięte z ciasta kółka nakładamy po łyżeczce farszu mięsnego. Krawędzie ciasta zwilżamy wodą, po jednej stronie formujemy 3-4 zakładki, koło z ciasta składamy na pół i sklejamy pierożki.
Z papieru do pieczenia wycinamy koło o średnicy parownika, a następnie robimy w papierze niewielkie dziurki, aby para mogła swobodnie przepływać
Gotowe pierożki umieszczamy w bambusowym parowniku i gotujemy około 8-12 minut w zależności od wielkości pierożków
Podajemy gorące.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńI są bardzo smaczne :)
Usuń