Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach
Sprawdzone przepisy na nalewki z malin
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach to nasz zestaw obowiązkowy na zimę. Zazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek malinowych, które w chłodne dni są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie wspominając. Poniższe przepisy na przepyszne nalewki na malinach pochodzą z drugiego wydania książki "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" Andrzeja Fiedoruka, najlepszego moim zdaniem specjalisty w dziedzinie produkcji wszelkich alkoholowych smakołyków.
Recenzję książki "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" możecie przeczytać na naszym blogu To czytają Saudyjskie Wielbłądy.
Nalewka malinowa i lecznicza nalewka na malinach to nasz zestaw obowiązkowy na zimę. W chłodne dni są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój
Nalewka malinowa przepis
- 0,5 l spirytusu
- 1,5 kg malin
- 1 kg cukru
- 0,5 l wody
Jak zrobić nalewkę malinową
Połowę przebranych, wymytych i osączonych malin wsypujemy do naczynia. Zalewamy owoce spirytusem, tak aby były całkowicie przykryte alkoholem i pozostawiamy do następnego dnia. Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe maliny, powtarzając operację. Ponownie zlewamy nalew z owoców i filtrujemy. Sporządzamy syrop z cukru i wody. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy powoli spirytus cały czas mieszając. Po ostygnięciu rozlewamy do butelek i pozostawiamy na pół roku.
Lecznicza nalewka na malinach przepis
Lecznicza nalewka na malinach działa napotnie, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Może być stosowana w stanach przeziębień, także w trakcie grypy czy anginy. Reguluje pracę przewodu pokarmowego. Właściwości uspokajające pomagają kobietom w okresie przekwitania.
- 1 kg malin
- 1 l spirytusu
- 250 g cukru
- 0,5 l wody
Jak przygotować leczniczą nalewkę na malinach
Maliny zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po miesiącu dodajemy syrop sporządzony z 250 g cukru i 0,5 litra wody, odstawiamy na kolejny tydzień przed przefiltrowaniem.
Dawkowanie: 1 łyżka stołowa na pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody kilka razy dziennie lub z herbatą.
bardzo dobra, malinowa najelpsza
OdpowiedzUsuńZgadza się, malinówka powinna chyba dostać miano "Królowej nalewek".
UsuńZastanawiam się nad zrobieniem nalewki na czarnych porzeczkach, bo w tej książce jest super przepis, a nasza najstarsza nalewka na czarnych porzeczkach ma.... 12 lat (ale już tylko jedna butelka została)
Proszę o dodanie banerka akcji, inaczej nie mogę zaakceptować przepisu :)
OdpowiedzUsuńGotowe :)
UsuńOdrobinę inaczej robię nalewki na owocach. Owoce najpierw zasypuję cukrem, podejrzewam, że cukier powoduje lepsze oddanie soku z owoców. Jak już owoce puszczą sok, to wtedy traktuję je spirytusem.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o maliny, to każdy sposób jest dobry, zawsze wyjdzie przysmak pierwsza klasa.
lulu
U mnie konieczna! Tylko najpierw zasupuję cukrem, aby wydobył wszystkie smaki i aromaty. Potem spirytus i wódka.
OdpowiedzUsuń