Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym
Na nadchodzący weekend mamy dla Was super propozycję - grillowane ziemniaczki z boczkiem i doskonałym sosem musztardowym. Potrawa prosta do wykonania, pięknie prezentuje się na stole, a do tego wyjątkowo smakuje.
Sekretem dipu jest w tym wypadku odpowiedni dobór musztardy.
Użyliśmy dwóch musztard - klasycznej żółtej musztardy French`s i ostrej angielskiej musztardy Colman's (obie są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata), które doskonale komponują się ze sobą, a w połączeniu z pozostałymi składnikami idealnie sprawdzają się jako dip do mięs oraz grillowanych warzyw.
Równej wielkości ziemniaki obrać ze skórki, umyć i podgotować około 15-20 minut w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, lekko przestudzić i ponacinać w poprzek mniej więcej do połowy grubości ziemniaka.
Boczek pokroić w cienkie plastry.
Ziemniaki posmarować oliwą i posypać przyprawami, ułożyć na tacce do grillowania. i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ziemniaki nabiorą lekko brązowego koloru i będą już niemal miękkie dodać plasterki boczku i grillować do czasu aż boczek się zrumieni.
Sekretem dipu jest w tym wypadku odpowiedni dobór musztardy.
Użyliśmy dwóch musztard - klasycznej żółtej musztardy French`s i ostrej angielskiej musztardy Colman's (obie są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata), które doskonale komponują się ze sobą, a w połączeniu z pozostałymi składnikami idealnie sprawdzają się jako dip do mięs oraz grillowanych warzyw.
Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym - składniki
- po 4-6 plasterków wędzonego boczku na osobę
- po 1-2 ziemniaki na osobę
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz i ulubione przyprawy
- 2 łyżki angielskiej musztardy Colman's
- 2 łyżki klasycznej żółtej musztardy French`s
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego
Jak przygotować grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym
Boczek pokroić w cienkie plastry.
Ziemniaki posmarować oliwą i posypać przyprawami, ułożyć na tacce do grillowania. i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ziemniaki nabiorą lekko brązowego koloru i będą już niemal miękkie dodać plasterki boczku i grillować do czasu aż boczek się zrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych