TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym

Na nadchodzący weekend mamy dla Was super propozycję - grillowane ziemniaczki z boczkiem i doskonałym sosem musztardowym. Potrawa prosta do wykonania, pięknie prezentuje się na stole, a do tego wyjątkowo smakuje.
Sekretem dipu  jest w tym wypadku odpowiedni dobór musztardy.
Użyliśmy dwóch musztard  - klasycznej żółtej musztardy French`s i  ostrej angielskiej musztardy Colman's  (obie są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata), które doskonale komponują się ze sobą, a w połączeniu z pozostałymi składnikami idealnie sprawdzają się jako dip do mięs oraz grillowanych warzyw.

Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym

Grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym - składniki 

  • po 4-6 plasterków wędzonego boczku na osobę
  • po 1-2 ziemniaki na osobę
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy
dip musztardowy
  • 2 łyżki angielskiej musztardy Colman's
  • 2 łyżki klasycznej żółtej musztardy French`s
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego
Wszystkie składniki dipu wymieszać ze sobą.

Jak przygotować grillowane ziemniaki z boczkiem i dipem musztardowym

Równej wielkości ziemniaki obrać ze skórki, umyć i podgotować około 15-20 minut w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, lekko przestudzić i ponacinać w poprzek mniej więcej do połowy grubości ziemniaka.
Boczek pokroić w cienkie plastry.
Ziemniaki posmarować oliwą i posypać przyprawami, ułożyć na tacce do grillowania. i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ziemniaki nabiorą lekko brązowego koloru i będą już niemal miękkie dodać plasterki boczku i grillować do czasu aż boczek się zrumieni.


Komentarze