Klonowe muffinki z orzechami lub owocami
Prosty, nie wymagający użycia miksera, przepis na smaczne muffinki (lub małe babeczki) z syropem klonowym i ulubionymi dodatkami.
Przygotowane wg poniższego przepisu doskonale smakują zarówno z orzechami, jak i z owocami.
Ps. Ekstrakt waniliowy i bardzo dobrej jakości syrop klonowy jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Składniki - proporcje na 12 małych muffinek
- 260 g mąki pszennej
- 100 ml syropu klonowego
- 100 ml jogurtu greckiego
- 100 ml mleka
- 50 g nierafinowanego brązowego cukru
- 20 g niesolonego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie jeden z dodatków do wyboru: rodzynki, jagody, borówki amerykańskie, dowolne posiekane orzechy
- opcjonalnie: kruszonka lub lukier lub połówki orzechów do ozdobienia
Przygotowanie
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Masło rozpuścić i przestudzić. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą roztopione masło, jajko, syrop klonowy, jogurt grecki, mleko i ekstrakt z wanilii. Stopniowo, niewielkimi porcjami dodawać zawartość miseczki z mąką i mieszać, do czasu aż nie będzie grudek. Na koniec wsypać ulubione dodatki i delikatnie przemieszać.
Wyłożone papilotkami foremki do muffinek napełniać ciastem do 3/4 wysokości, ewentualnie udekorować orzechami lub posypać kruszonką i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. (do czasu aż patyczek będzie suchy).
Po upieczeniu wystudzić na kratce
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych