Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis
Lubicie kuchnie francuską, pełną aromatycznych ziół i doskonałej jakości serów ?
Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem.
Verrine to przystawka lub deser ze składników ułożonych warstwami w małej szklance. Moda na verrine rozpoczęła się we Francji około 10 lat temu i zdobyła popularność i uznanie w wielu krajach.
Verrine mogą być słodkie lub pikantne, gorące lub zimne, surowe lub gotowane - ważne, aby składniki kontrastowały ze sobą kolorem i smakiem.
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis
Poniższy został w całości zaczerpnięty z książki "W mojej francuskiej kuchni. Opowieść o tradycji i miłości do domowych posiłków autorstwa Susan Herrmann Loomis. Książki niezwykłej, która oprócz przepisów i dużej porcji rzetelnej wiedzy kulinarnej serwuje nam także prawdziwą ucztę dla ducha, wprowadzając nas w klimat małego francuskiego miasteczka.Koniecznie spróbujcie verrine z purée ogórkowego z twarożkiem.
Verrine to przystawka lub deser ze składników ułożonych warstwami w małej szklance. Moda na verrine rozpoczęła się we Francji około 10 lat temu i zdobyła popularność i uznanie w wielu krajach.
Verrine mogą być słodkie lub pikantne, gorące lub zimne, surowe lub gotowane - ważne, aby składniki kontrastowały ze sobą kolorem i smakiem.
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis
Zajrzyjmy więc do kuchni Susan i jej przyjaciół i poznajmy tajniki domowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. na francuskie specjały. Recenzję książki znajdziecie tutaj
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem
Cervelle de canut, concombre en puree en verrineTa rozkoszna przystawka rozbudza kubki smakowe swoją ziołową świeżością. Czy może być coś doskonalszego w swojej prostocie? Idealnym dopełnieniem będzie sauvignon blanc z Domaine de Mont d'Hortes o bogatym bukiecie.
Składniki
- na 8 porcji
- 2 długie ogórki szklarniowe, obrane, wypestkowane i pokrojone na kawałki
- 1¾ szklanki (435 ml) świeżego twarożku, najlepiej śmietankowego
- łyżka octu z białego wina
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- pęczek świeżego szczypiorku
Przepis na verrine z purée ogórkowego z twarożkiem
Rozdrabniamy ogórki na purée w robocie kuchennym. Przekładamy pulpę ogórkową na sitko, które kładziemy na misie. Schładzamy przez co najmniej godzinę, maksymalnie do 3 godzin.W średniej misce roztrzepujemy serek, żeby go trochę bardziej napowietrzyć. Mieszając, dolewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy [posiekany] szczypiorek, mieszamy. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy; odstawiamy.
Przed podaniem odlewamy sok, który spłynął z ogórkowej pulpy (nie wylewamy – to pyszny napój!). Doprawiamy ogórkowe purée lekko solą i rozdzielamy między osiem małych szklaneczek. Uzupełniamy szklaneczki sprawiedliwie serkiem i podajemy od razu.
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem wg. Susan Herrmann Loomis |
Fajnie wygląda, nie takie trudne jak się spodziewałam i składniki tanie i łatwo dostępne. Zapisuję na listę rzeczy do zrobienia
OdpowiedzUsuńI świetnie smakuje :)
Usuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńtwarożek i szczypiorek to zgrane połaczenie
a ogórek dodaje świeżości :)
Usuń