Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian
Deser z gruszek.
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian smakują obłednie. Gruszki w sosie waniliowym lub z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"), to obowiązkowa pozycja w naszym jesiennym jadłospisie.
Poniżej znajdziesz dwa warianty gruszek w sosie - jeden oryginalny pochodzący z wyżej wspomnianej książki, drugi z naszymi modyfikacjamiGruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian
przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian przepis
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić.
W połowie mleczka kokosowego rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleczka kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.
- 1 szklanka wrzątku (przemiana ognia)
- 2 gruszki,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- ziarenka z połowy laski wanilii,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi)
- szczypta imbiru (przemiana metalu)
- 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody)
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian przepis
Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce wrzucić do wrzątku, blanszować przez 3 minuty, wyjąć i ostudzić.W połowie mleczka kokosowego rozmieszać mąkę ziemniaczaną, a drugą połowę mleczka kokosowego zagotować z ziarenkami wanilii i cukrem. Zestawić z ognia, wlać mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować mieszają, dodać imbir i zimną wodę, wymieszać i ostudzić. Tak przygotowanym sosem polać gruszki.
Przepis na gruszki w sosie po moich modyfikacjach
- 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka kakao (przemiana ognia)
- 2 gruszki,
- 1 szklanka mleka,
- ziarenka z połowy laski wanilii,
- 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (przemiana ziemi)
- szczypta chili (przemiana metalu)
- 1/2 łyżeczki zimnej wody (przemiana wody)
PS.
Robiliśmy też gruszki w karmelu z dodatkiem syropu klonowego - przepis podam za kilka dni.
Recenzję książki znajdziecie na naszym drugim blogu To czytają Saudyjskie Wielbłądy
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian
bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńSą istotnie bardzo smaczne :)
Usuń