Wiśniowa fantazja z bezą
Dzisiejszy przepis mimo, że dość długi, nie należy ani do trudnych, ani do zbyt pracochłonnych.
Składniki
Ciasto
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do blachy, a następnie nakłuć widelcem całą powierzchnię.
Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i nakłuć.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.
W międzyczasie przygotować nadzienie wiśniowe
Nadzienie wiśniowe
Konfiturę dokładnie wymieszać z rumem i kakao. Powinna powstać dość gęsta masa
Beza
Białka ubić na sztywną pianę.
W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować.
Przygotowanie wiśniowej fantazji
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie wiśniowe, a następnie 3/4 bezy.
Z pozostałej części bezy za pomocą dekoratora uformować na wierzchu niewielkie beziki.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut.
Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa.
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru
- 2 jajka
- 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika.
Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do blachy, a następnie nakłuć widelcem całą powierzchnię.
Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i nakłuć.
Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.
W międzyczasie przygotować nadzienie wiśniowe
Nadzienie wiśniowe
- 400 g bardzo gęstych konfitur wiśniowych (można zastąpić miękkim dżemem wiśniowym)
- 1 łyżeczka dobrego ciemnego kakao (np. VanHouten)
- 30 ml rumu
Konfiturę dokładnie wymieszać z rumem i kakao. Powinna powstać dość gęsta masa
Beza
- 6 białek
- 200 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę.
W trakcie ubijania stopniowo - po jednej łyżce - dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować.
Przygotowanie wiśniowej fantazji
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie wiśniowe, a następnie 3/4 bezy.
Z pozostałej części bezy za pomocą dekoratora uformować na wierzchu niewielkie beziki.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35-45 minut.
Jeśli po tym czasie beza nie będzie jeszcze dostatecznie upieczona wyłączyć dolną grzałkę, zmniejszyć temperaturę do około 140 stopni i dopiekać do czasu aż beza będzie gotowa.
| |||
Ależ bajecznie ona wygląda !!!! Rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuńa smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :)
UsuńDokładnie - wygląda niesamowicie! :) Oj, kusi mnie, żeby dzisiaj zrobić tę bezę :)
OdpowiedzUsuńDla chcącego nic trudnego :D
Usuń