Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :)
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :)
domowe przetwory z cytrusów.
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent. Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie miara, a przemęczony organizm jest podatny na wszelkiego typu choróbska.
W takie dni warto się nieco wspomóc porcją witamin.
Rozgrzewająca herbata z dodatkiem smakowitego syropu z cytryn i pomarańczy wzmocniona rumem lub przyprawami rozgrzeje Was, kiedy zmarznięci wrócicie do domu, a przy okazji poprawi nastrój.
Przygotowane w ten sposób cytrusy będą tez doskonałym upominkiem pod choinkę.
Takim prawdziwym, prezentem "od serca"
Poniżej znajdziecie kilka wariantów syropu z cytrusów z dodatkiem rożnych przypraw.
Podstawę wszystkich przepisów stanowią cytryny i pomarańcze, ale.... zawsze możecie użyć tylko jednego z tych owoców. Wyjątek stanowi syrop na przeziębienie, gdzie proponowałabym zachować podane proporcje.
- słoiki o pojemności 200-400 ml
- ostry nóż
- szczoteczka do wyszorowania owoców (może być zwykła myjka kuchenna)
Na blogu jest też dostępny przepis na cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
Składniki podstawowe - cytrusy do herbaty
- 10 cytryn plus kilka cytryn z których wyciskamy sok***
- 5 pomarańczy plus kilka pomarańczy z których wyciskamy sok***
- opcjonalnie 2-4 limonki
- cukier - średnio po 1-2 łyżeczki na każdą warstwę cytrusów (łatwiej rozpuszcza się cukier puder, ale możecie też użyć białego lub brązowego cukru). Czasami do syropu z pomarańczy dodaję cukier palmowy.
Przygotowanie cytrusów
Zanim przystąpimy do krojenia wszystkie cytrusy należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Wrzątkiem wyparzamy też słoiki. Umyte owoce kroimy w plastry o grubości około 3-4 mm, układamy w słoiku, każdą z warstw przesypując cukrem i dodając wybrane przyprawy.W zależności od wariantu, który wybierzecie, całość zalewamy wyciśniętym z cytrusów sokiem lub rumem.
Jeśli nie będziecie pasteryzować słoików, to warto co jakiś czas nimi wstrząsną, aby cukier się rozpuścił, wówczas owoce można już dodawać do herbaty.
Dodatki
Wariant pierwszy - rum - nie ma znaczenia czy użyjecie białego czy ciemnego rumu,ważne jest aby cytrusy były całkowicie zakryte. Tak przygotowane mogą być przechowywane w lodówce przez kilka miesięcy.Wariant drugi - goździki - po 4 do 6 sztuk na każdy słoik, jeśli chcecie możecie też dodać rum. Jeśli nie dodajecie rumu, całość zalewamy sokiem z cytryn i pomarańczy. To nasz ulubiony wariant i ten właśnie widzicie na zdjęciu poniżej. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy.
Wariant trzeci - po około 2-3 cm kory cynamonowej, 4 do 6 sztuk goździków, 5 do 8 ziarenek kardamonu i 3-4 cienkie plasterki imbiru na każdy słoik. Do każdego słoika dodajemy także sok wyciśnięty z cytrusów. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy.
Wariant czwarty - woda, sok z cytryn i cukier w proporcjach 1:1:2 (czyli np. szklanka wody, szklanka soku z cytryn i 2 szklanki cukru), 1-2 laski wanilii. Z wody i cukru ugotować syrop, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać ziarenka wanilii, sok z cytryn i pokrojone w plasterki cytrusy. Całość zagotować i gorące przełożyć do słoików. Pasteryzować w zależności od wielkości słoika około 25 do 35 minut. Stracimy w ten sposób witaminy, ale syrop ma rewelacyjny smak i można go przechowywać kilka miesięcy. Syrop jest bardzo słodki, więc ilość cukru możecie nieco zmniejszyć.
Składniki syropu na przeziębienie
- 2-3 cytryny
- około 200 ml płynnego miodu (moim zdaniem najlepszy do tego syropu jest mód lipowy)
- 5 cm kawałek imbiru
- opcjonalnie - można do miodu dodać około 50 ml mocnej czystej wódki lub spirytusu, dokładnie wymieszać i taką mieszanką zalewać cytryny.
Przygotowanie
Cytryny sparzyć wrzątkiem dokładnie wyszorować i pokroić na cienkie (około 2 mm) plasterki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce lub bardzo drobniutko posiekać. Do wyparzonego wrzątkiem słoika włożyć 3-4 plasterki cytryny, posypać imbirem i zalać 2-3 łyżkami miodu. Czynność powtarzać aż, do wyczerpania wszystkich składników. Na sam koniec wlewamy pozostały miód.Tak przygotowany syrop jest gotowy do spożycia po około 24 godzinach.
Stosujemy przy przeziębieniach (3-4 razy dziennie po 1 łyżce), albo profilaktycznie w porze jesienno zimowej raz dziennie.
Plasterki cytryny z syropu możemy wykorzystać do herbaty.
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) |
Od jakiegoś czau bardzo polubiłem włąśnie takie syropy i strasznie często je pije. Jeśli nie mam własnoręcznie robionego, bardzo lubię kupić jeden z tych https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy dostępnych w Herbapolu. Moim zdaniem sa na prawdę świetne i warto je kupować
OdpowiedzUsuńZ pewnością ich nie kupię - przykładowo - to nie jest syrop z czarnej porzeczki tylko syrop "o smaku czarnej porzeczki - przeczytaj skład.
UsuńSmak owszem dobry, ale "jadą na opinii". Dwadzieścia lat temu syrop z Herbapolu był na naturalnych składnikach. Teraz nawet żałują cukru, zastępując go mega niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym.
UsuńSuper, dzięki za przepis. Potrzebowałam inspiracji na cytryny w syropie na ten rok bo lubię eksperymentować. Fajny pomysł z tymi pomarańczami. Zamienię na mandarynki, żeby ładniej wyglądał słoiczek. W końcu będzie to prezent dla teściów. :)
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po naszej stronie. Także często dajemy kulinarne prezenty :)
UsuńJak długo wytrzymają te cytruski w słoiku?
OdpowiedzUsuńBez pasteryzacji nie więcej niż 7-10 dni, z dodatkiem alkoholu nieco dłużej
Usuń