Piernik staropolski dojrzewający
Piernik staropolski sześciotygodniowy dojrzewający
Piernik staropolski dojrzewający co roku daje nam lekcję cierpliwości i przypomina, że na najlepsze rzeczy w życiu warto poczekać. Dla nas ten najsmaczniejszy dojrzewający piernik przekładany powidłami to coś więcej niż tylko ciasto – to cała rodzinna historia. Chcecie wiedzieć, co sprawia, że sześciotygodniowy piernik staropolski z powidłami jest taki wyjątkowy? Zapraszamy do naszej kuchni, po najlepszy przepis na piernik staropolski z długo leżakującego ciasta.
Pyszny domowy piernik staropolski dojrzewający.Piernik długo dojrzewający jest najlepszym z polskich pierników. Miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem piernik długo dojrzewający można przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, a na koniec polukrować lub oblać piernik rozpuszczoną czekoladą. Lepszego ciasta na Święta nie zajdziesz. Sprawdź również najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie.
Składniki na ciasto na piernik staropolski – najsmaczniejszy piernik dojrzewający
Z podanych niżej proporcji piekę trzy pierniki o wymiarach około 14 x 30 cm.
- 500 g miodu,
- 2 szklanki cukru (to około 400 g cukru),
- 250 g prawdziwego masła lub smalcu (możesz użyć 125 g smalcu i 125 g masła),
- 1 kg mąki pszennej,
- 3 całe jajka,
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 0,5 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 opakowania (po ok. 40 g) korzennych przypraw do piernika,
- opcjonalnie można dodać do ciasta 2 łyżki kakao, garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
- około 800 g powideł śliwkowych lub około 700 g masy marcepanowej do przełożenia ciasta
Przygotowanie ciasta na piernik staropolski przepis krok po kroku
Czy wiesz, że tradycja pieczenia piernika sięga w Polsce XIV wieku, a szykowaniem piernika dojrzewającego zajmowały się kiedyś całe rodziny?
Podgrzewanie składników. Do garnka włóż 500 g miodu, 2 szklanki cukru i 250 g smalcu lub masła. Podgrzewaj stopniowo na małym ogniu, aż do chwili, gdy prawie doprowadzisz masę do wrzenia. Wyłącz płomień i odstaw masę do wystudzenia.
Przygotowanie ciasta na piernik długo dojrzewający. Do chłodnej lub zaledwie letniej masy dodaj 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 0,5 szklanki mleka, pół łyżeczki soli oraz 2 torebki (po ok. 40 g każda) korzennych przypraw do piernika. Składniki dodawaj stopniowo, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto ręką. Na tym etapie możesz do masy dodać 2 łyżki kakao, garść pokruszonych orzechów i 3 łyżki drobno posiekanej, usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej.
Leżakowanie ciasta. Po przygotowaniu ciasta piernikowego wkładamy je do kamionkowego garnka lub szklanego naczynia, przykrywamy surowe ciasto czystą lnianą ściereczką i umieszczamy w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało przez sześć tygodni, ale piernik dojrzewający cztery tygodnie jest równie smaczny. Do przechowywania ciasta na piernik staropolski najlepsza jest chłodna spiżarnia lub lodówka.
Surowe ciasto na piernik staropolski dojrzewający.Pieczenie ciasta na piernik staropolski przepis
Dzielenie ciasta leżakującego i pieczenie blatów piernika. Na 2–4 dni przed świętami, dojrzałe ciasto dzielimy na 2–3 części. Po rozwałkowaniu równe warstwy piernika pieczemy na wysmarowanej masłem formie w temperaturze 170–180 stopni (grzałka góra – dół). Czas pieczenia jednego blatu wynosi mniej więcej 20 minut (blaty ciasta piekę do uzyskania złotego koloru). Bezpośrednio po upieczeniu blaty piernika staropolskiego są twarde, lecz po 2–3 dniach skruszeją i niemal rozpływają się w ustach.
Jak zrobić sześciotygodniowy dojrzewający piernik staropolski?
Przekładanie piernika powidłami. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe równe warstwy piernika przekładamy powidłami śliwkowymi. Można oczywiście zrobić piernik staropolski przekładany masą orzechową albo marcepanową. Można też, jeśli upiekliśmy 3 placki, dać jedno przełożenie z powideł, a drugie z innej masy.
Obciążanie piernika. Po przełożeniu i całkowity wystudzeniu piernik zawijamy dość luźno w folię spożywczą i równomiernie obciążamy np. deską do krojenia.
Dekorowanie piernika. Wierzch możesz ozdobić lukrem albo posmarować pierniki polewą. Można również udekorować piernik bakaliami.
Przechowywanie. Piernik długo dojrzewający długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Piernik staropolski wyciągnięty z chłodnego miejsca jest pyszny nawet w Sylwestra.
Udostępnij sprawdzony przepis na piernik staropolski dojrzewający
Zastanawiałaś się jak zrobić przekładany powidłami piernik długo dojrzewający i spodobał Ci się nasz przepis? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Piernik staropolski dojrzewający – najczęstsze błędy: co może pójść nie tak?
Jeśli ciasto po upieczeniu jest zbyt twarde, wystarczy odłożyć piernik na kilka dni, aby „nabrał wilgoci”. Niektórzy radzą owinąć go wilgotną ściereczką lub przechowywać w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka, aby przyspieszyć ten proces. A co, jeśli ciasto się nie klei?
Przekładany piernik staropolski sześciotygodniowy – najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi
Kiedy nastawić ciasto piernikowe? Niemal każdy przepis na piernik staropolski mówi, że ciasto na piernik staropolski szykujemy na 4–6 tygodni przed Świętami. Stąd też wzięła się jego nazwa – piernik staropolski sześciotygodniowy. Najpóźniej surowe ciasto na piernik staropolski szykujemy trzy tygodnie przed Wigilią. Naszym zdaniem warto jednak przygotować piernik dojrzewający cztery tygodnie.
Gdzie powinno dojrzewać ciasto piernikowe? Do przechowywania ciasta na piernik staropolski najlepsza będzie chłodna spiżarnia albo domowa lodówka.
Czym przełożyć blaty piernika staropolskiego? Po upieczeniu można przekładać piernik powidłami śliwkowymi, masą orzechową lub marcepanem, a wierzch ozdobić lukrem albo posmarować pierniki polewą. Można również udekorować piernik bakaliami.
Czy mogę użyć sztucznego miodu? Nie, do przygotowania ciasta piernikowego niezbędny jest miód naturalny oraz masło, jajka, cukier i aromatyczne korzenne przyprawy do piernika.
Co jeszcze można zrobić z ciasta piernikowego? Z tego ciasta piekę pierniczki. Z ciasta leżakującego pierniczki są miękkie i wilgotne.
Historia piernika – skąd pochodzi najsmaczniejszy piernik dojrzewający?
Jeśli istnieje ciasto, które potrafi przenieść nas w czasie, to bez wątpienia jest nim polski piernik długo dojrzewający. Piernik zawitał na polskie ziemie w XIII wieku, przybywając wraz z karawanami kupieckimi z Bliskiego Wschodu. Wyobraźcie sobie zdziwienie średniowiecznych mieszczan, gdy po raz pierwszy spróbowali ciasta pachnącego cynamonem, goździkami i imbirem! Tradycja pieczenia piernika szybko zakorzeniła się w Toruniu i Gdańsku, które stały się piernikowymi stolicami kraju.
W XV i XVI wieku tradycja pieczenia piernika rozpowszechnia się w niemal całym kraju, a szykowaniem piernika dojrzewającego zajmowały się całe rodziny. Już wtedy piernik stał się polskim towarem eksportowym numer jeden. Podobno najsmaczniejszy dojrzewający piernik przekładany powidłami był wtedy bardziej pożądany niż bursztyn.
Piernik staropolski dojrzewający.
Mam kilka ulubionych ciast na Święta, ale piernik dojrzewający to pozycja obowiązkowa! Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, można go zrobić na wiele różnych sposób i wszystkim smakuje : ) Ważne jest również to, że można (a nawet trzeba) przygotować go kilka tygodni wcześniej, nie martwiąc się świątecznym nawałem pracy. U mnie występuje w tradycyjnej wersji, przełożony powidłami, oblany miękką polewą czekoladową i obsypany orzechami włoskimi. Niestety, taki piernik ma jedną wadę – znika stanowczo za szybko : )
OdpowiedzUsuń