TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego to świetny pomysł na podwieczorek. Przepis pochodzi z książki wydanej przez Lidl ponad rok temu, ale często wracamy do niego kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i zdrowego.
Przygotowanie jabłek z kaszą jaglaną nie jest ani pracochłonne, ani trudne więc serdecznie polecam wszystkim zabieganym.

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego

-składniki - na 6 porcji
  •   100 g kaszy  
  •   200 ml wody
  •   szczypta soli
  •   6 średnich jabłek
  •   4-5 łyżek miodu
  •   40 g masła
  •   50 g suszonych żurawin, posiekanych (zamiast żurawin  użyłam rodzynek)
  •   50 g orzechów włoskich posiekanych
  •   kardamon

Jak przygotować jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego 

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, wsypujemy do niej kaszę jaglaną i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 12-15 minut. Przykrywamy i odstawiamy.
Jabłka dokładnie myjemy. Ścinamy z górnej części około 1 cm i odkładamy. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka wydrążamy za pomocą łyżeczki do drążenia lub małej łyżeczki. Miąższ, który wyciągnęliśmy ze środka, kroimy.
Na patelni podgrzewamy 4 łyżki miodu i dodajemy pokrojone jabłka, karmelizujemy. Dodajemy masło oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane suszone żurawiny i orzechy włoskie.. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy kardamonem do smaku. Możemy też dodać odrobinę miodu. Przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych jabłek i przykrywamy wcześniej odkrojonymi górnymi częściami owoców. Jabłka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (bez termoobiegu) przez 15 -18 minut.
Jabłka wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerzyki i podajemy gorące.

Moja uwaga: przed podaniem jabłka posypałam dodatkowo siekanymi orzechami,  niewielką ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej i polałam odrobiną syropu daktylowego.

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego

Komentarze