Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego to świetny pomysł na podwieczorek. Przepis pochodzi z książki wydanej przez Lidl ponad rok temu, ale często wracamy do niego kiedy mamy ochotę na coś słodkiego i zdrowego.
Przygotowanie jabłek z kaszą jaglaną nie jest ani pracochłonne, ani trudne więc serdecznie polecam wszystkim zabieganym.
Przygotowanie jabłek z kaszą jaglaną nie jest ani pracochłonne, ani trudne więc serdecznie polecam wszystkim zabieganym.
Jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego
-składniki - na 6 porcji- 100 g kaszy
- 200 ml wody
- szczypta soli
- 6 średnich jabłek
- 4-5 łyżek miodu
- 40 g masła
- 50 g suszonych żurawin, posiekanych (zamiast żurawin użyłam rodzynek)
- 50 g orzechów włoskich posiekanych
- kardamon
Jak przygotować jabłka nadziewane kaszą jaglaną wg Pawła Małeckiego
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy w zimnej wodzie. Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, wsypujemy do niej kaszę jaglaną i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 12-15 minut. Przykrywamy i odstawiamy.Jabłka dokładnie myjemy. Ścinamy z górnej części około 1 cm i odkładamy. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka wydrążamy za pomocą łyżeczki do drążenia lub małej łyżeczki. Miąższ, który wyciągnęliśmy ze środka, kroimy.
Na patelni podgrzewamy 4 łyżki miodu i dodajemy pokrojone jabłka, karmelizujemy. Dodajemy masło oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane suszone żurawiny i orzechy włoskie.. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy kardamonem do smaku. Możemy też dodać odrobinę miodu. Przygotowane nadzienie wkładamy do wydrążonych jabłek i przykrywamy wcześniej odkrojonymi górnymi częściami owoców. Jabłka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (bez termoobiegu) przez 15 -18 minut.
Jabłka wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerzyki i podajemy gorące.
Moja uwaga: przed podaniem jabłka posypałam dodatkowo siekanymi orzechami, niewielką ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej i polałam odrobiną syropu daktylowego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych