Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek
Potraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ?
My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników.
Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę.
I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej "Słodko, zdrowo, świątecznie" przepis na bezglutenowy, bezjajeczny, bezcukrowy i bezmleczny piernik gryczany ze śliwką.
PS. Recenzję książki "Słodko, zdrowo, świątecznie" możecie przeczytać na naszym blogu To czytają Saudyjskie Wielbłądy.
Smacznego :)
Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie do babki - był bardzo smaczny :)
Na blogu jest także wersja przygotowania tego piernika przystosowana do robotów Kohersen Mycook
My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający - najlepszy z polskich pierników.
Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę.
I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej "Słodko, zdrowo, świątecznie" przepis na bezglutenowy, bezjajeczny, bezcukrowy i bezmleczny piernik gryczany ze śliwką.
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek |
Piernik gryczany ze śliwką bez glutenu, bez cukru, bez jajek
składniki
- 140 g mąki gryczanej
- 105 ml miodu wielokwiatowego
- 100 g suszonych śliwek
- 1 średnia cukinia
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka octu
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek
Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut.Smacznego :)
Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie do babki - był bardzo smaczny :)
Na blogu jest także wersja przygotowania tego piernika przystosowana do robotów Kohersen Mycook
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych