Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku"
Sos pomidorowy prosto z Włoch odkryłam w książce "Po prostu, po włosku". W oryginale ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" (sugo della mamma). Podaje się go na zimno z ciepłym makaronem. Zdaniem autorek wspaniale smakuje także z rybą albo mięsem.
My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero.
Wyszło smacznie i.... piekielnie ostro, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, ten dodatek możecie pominąć. Do serwowania użyłam ceramiki - ładnie się prezentuje i dłużej utrzymuje ciepło :)
Czas chłodzenia - 30 minut
Czas gotowania - 2 minuty
Na desce do krojenia rozgniatamy gładkim bokiem noża czosnek ze szczyptą soli. Wraz z bazylią, oliwą i odrobiną soli oraz pieprzu dodajemy czosnek do miski z pomidorami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Kiedy sos będzie gotowy do podania w dużej ilości osolonej wrzącej wody gotujemy makaron, aż będzie al dente. Nakładamy go do miski i polewamy zimnym sosem pomidorowym
Rada sióstr Chiappa
Ilość czosnku można zmniejszyć do 2 ząbków
Tytuł: Po prostu po włosku
Liczba stron: 304
Data wydania polskiego: grudzień 2016
My, jak widzicie przygotowaliśmy go zimą, więc dla rozgrzewki wzbogaciliśmy ten sos solidną porcją przygotowanego przez Pana Boczka przecieru z fermentowanych papryczek habanero.
Wyszło smacznie i.... piekielnie ostro, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, ten dodatek możecie pominąć. Do serwowania użyłam ceramiki - ładnie się prezentuje i dłużej utrzymuje ciepło :)
Sos pomidorowy prosto z Włoch - składniki
Składniki na 2 - 3 porcjeCzas chłodzenia - 30 minut
Czas gotowania - 2 minuty
- 200 g gotowego makaronu pappardelle (lub domowy makaron zrobiony z 200 g mąki, 2 jajek i szczypty soli)
- opcjonalnie zioła dodane do makaronu (świeża bazylia, natka pietruszki lub trybula)
- 6 dużych pomidorów (około 600 g)
- 4 ząbki czosnku, obrane
- sól i świeżo zmielony pieprz
- duża garść bazylii grubo posiekanej (nie miałam w domu, więc zastąpiłam szczypiorkiem, posypując nim makaron)
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczeni
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przygotowanie
Wlewamy wodę do dużego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Ostrym końcem noża nakłuwamy pomidory na całej powierzchni i gotujemy we wrzącej wodzie przez 2 minuty, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu.Wyjmujemy je z wody i ostrożnie obieramy ze skórki. Siekamy miąższ na duże kawałki, po czym odcedzamy na sitku, żeby usunąć nadmiar płynu. Wkładamy do miskiNa desce do krojenia rozgniatamy gładkim bokiem noża czosnek ze szczyptą soli. Wraz z bazylią, oliwą i odrobiną soli oraz pieprzu dodajemy czosnek do miski z pomidorami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Kiedy sos będzie gotowy do podania w dużej ilości osolonej wrzącej wody gotujemy makaron, aż będzie al dente. Nakładamy go do miski i polewamy zimnym sosem pomidorowym
Rada sióstr Chiappa
Ilość czosnku można zmniejszyć do 2 ząbków
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu po włosku" |
Tytuł: Po prostu po włosku
Autorki: Michela Chiappa, Emanuela Chiappa, Romina Chiappa
Wydawnictwo: BuchmannLiczba stron: 304
Data wydania polskiego: grudzień 2016
Wow! Naprawdę fajna sprawa! SOsik obowiązkowo zrobię jutro na obiad!!:)
OdpowiedzUsuń