Rozwiązanie konkursu "Gotuj z Wielbłądami" i wygraj nóż szefa kuchni Zwilling Pure
Stek okazał się najwyraźniej męską specjalnością. Odkąd prowadzimy bloga w żadnym z dotychczasowych konkursów nie otrzymaliśmy tak dużej ilości odpowiedzi o mężczyzn.
Nie oznacza to bynajmniej, że Panie nie przesłały przepisów na swoje ulubione steki :)
Najchętniej nagrodzilibyśmy wszystkich, ale jak to już bywa w konkursach zwycięzca jest tylko jeden z został nim Autor przepisu na stek skropiony koniakiem.
Wypróbowaliśmy dzisiaj - jest wyśmienity
Wszystkim życzymy smacznego, a zwycięzcę prosimy o kontakt mailowy
Nie oznacza to bynajmniej, że Panie nie przesłały przepisów na swoje ulubione steki :)
Najchętniej nagrodzilibyśmy wszystkich, ale jak to już bywa w konkursach zwycięzca jest tylko jeden z został nim Autor przepisu na stek skropiony koniakiem.
Wypróbowaliśmy dzisiaj - jest wyśmienity
Wszystkim życzymy smacznego, a zwycięzcę prosimy o kontakt mailowy
Składniki: - proporcje na dwie osoby, przepis z niewielką naszą modyfikacją
- 2 steki wołowe po około 300-350 g każdy
- 2 ząbki czosnku,
- 125 ml śmietana 12 %,
- koniak,
- 2-3 łyżki oliwy (użyliśmy oleju)
- kilka świeżych borowików (użyliśmy mrożonych)
- natka pietruszki.
Przygotowanie steku wg Gabriela:
Rozgrzać olej na patelni, rozgnieść nie łuskane ząbki czosnku i
wrzucić na patelnię, gdy czosnek się lekko przysmaży kładziemy stek, w
zależności jak kto lubi przysmażamy kilka minut z jednej i drugiej
strony. Wcześniej na patelni przysmażamy pokrojone borowiki. Gdy stek
się usmaży gasimy ogień, skrapiamy stek niewielką ilością koniaku i
znowu zapalamy ogień, gdy koniak wyparuje na patelnię wlewamy pół
szklanki śmietany, dodajemy wcześniej przesmażone borowiki i mieszamy,po
2-3 minutach stek z powstałym sosem przekładamy na talerz i możemy
posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego.Pozdrawiam Gabriel
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych