Chińska zupa bogów
Chińska zupa bogów to rodzaj rosołu gotowanego z dodatkiem kostek wieprzowych. Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to dodawanie wieprzowiny do rosołu nadal wywołuje duże zaskoczenie. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych smaków, które urozmaicą nasze tradycyjne potrawy.
Poniższy przepis pochodzi z wydanej ponad 20 lat temu publikacji "Kuchnia chińska" autorstwa Katarzyny Pośpieszyńskiej.
Składniki rosołu
Przygotowanie rosołu
Do dużego garnka włożyć wszystkie części mięsne. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 5 minut, zebrać szumowiny.
Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu około 1 godziny i 15 minut, przecedzić ostudzić.
Zebrać nadmiar tłuszczu, przyprawić i zagotować jeszcze raz
Używać do przyrządzania chińskich potraw, przede wszystkim zup.
Doprawić solą i pieprzem,. Wlać jajko bardzo wąskim strumieniem na wolno gotującą się zupę, natychmiast zestawić z ognia i przelać do gorącej wazy. Zupę posypać cebulką dymką , pokropić olejem sezamowym, podawać natychmiast.
Poniższy przepis pochodzi z wydanej ponad 20 lat temu publikacji "Kuchnia chińska" autorstwa Katarzyny Pośpieszyńskiej.
Chińska zupa bogów - składniki
- 1 jajko
- 2 cebule dymki
- 3/4 - 1 litr chińskiego rosołu z podanego niżej przepisu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1/2-1 łyżeczki oleju sezamowego
Składniki rosołu
- szyjka, skrzydełka i grzbiet z kury czyli tzw. porcja rosołowa
- 1/2 kg kostek wieprzowych
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- średnia kalarepka
- 2,5 litra wody
- 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
Proponowane przez nas dodatki do chińskiej zupy bogów
- chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny
- mięso z rosołu lub gotowana wołowina
- pokrojona w cienkie paski marchewka, grzyby mun.
Przygotowanie rosołu
Do dużego garnka włożyć wszystkie części mięsne. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu około 5 minut, zebrać szumowiny.
Dodać pozostałe składniki, gotować na małym ogniu około 1 godziny i 15 minut, przecedzić ostudzić.
Zebrać nadmiar tłuszczu, przyprawić i zagotować jeszcze raz
Używać do przyrządzania chińskich potraw, przede wszystkim zup.
Chińska zupa bogów - przygotowanie
Jajko ubijać widelcem przez 10-12 sekund. Cebulki dymki posiekać. Rosół doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniuDoprawić solą i pieprzem,. Wlać jajko bardzo wąskim strumieniem na wolno gotującą się zupę, natychmiast zestawić z ognia i przelać do gorącej wazy. Zupę posypać cebulką dymką , pokropić olejem sezamowym, podawać natychmiast.
Chińska zupa bogów |
Od samego patrzenia człowiek robi się glodny, nie przeczę, że nawet bardzo :-)
OdpowiedzUsuńJak przygotujesz to daj znać czy Ci smakowała
UsuńTo są moje smaki! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis Cię zainteresował
Usuń