Garnek do gotowania ryżu czyli rice cooker
Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej moje koleżanki z compoundu - głównie te pochodzące z Indii i krajów arabskich były niezmiernie zdziwione, że nie mam ani rice cookera (elektryczny garnek do gotowania ryżu), ani szybkowaru. Dla nich te dwa urządzenia były jednymi z najczęściej używanych.
Nawet koledzy Pawła - Dinesh, Shehryar, Umar Farooq, którzy często bywali u nas na obiadach namawiali mnie do zakupu tych sprzętów.
Zarówno rice cooker, jak i szybkowar kupiliśmy dopiero w Polsce. I po czasie nie pozostaje mi nic innego, jak przyznać moim koleżankom rację - z szybkowarem i rice cookerem życie w kuchni jest łatwiejsze i przyjemniejsze.
Nie da się porównać smaku ryżu z torebki do tego, ugotowanego w rice cookerze. To tak, jakby porównać Fiata 126p z Mercedesem.
O szybkowarach pisałam już wcześniej, natomiast tym z Was, którzy zastanawiają się nad zakupem rice cookera chciałabym przybliżyć do urządzenie i przedstawić kilka praktycznych porad.
Do ryżu możemy od razu dodać ulubione przyprawy (cynamon, anyż, kardamon, czarny kminek itp)
Czas gotowania wynosi średnio około 15-30 minut w zależności od gatunku ryżu lub kaszy.
Po ugotowaniu garnek automatycznie przełącza się w tryb podtrzymywania ciepła i pozostaje w nim do momentu, aż go wyłączymy.
W skład zestawu wchodzą garnek elektryczny, miska z powłoką non-stick, plastikowa miarka z podziałką, szklana przykrywka z odprowadzeniem pary, łyżka do nakładania ryżu.
Nie będziecie już kupować ryżu czy kasz w woreczkach, które zawierają uwalniający się podczas gotowania Bisfenol A (BPA) - syntetyczną postać estrogenów. Bisfenol A zakłóca w metabolizm prowadząc do otyłości a u dzieci może wywoływać nadpobudliwość (źródło)
Uwaga: jeśli nasz ryż nie jest już pierwszej świeżości i zbliża się podany na opakowaniu termin przydatności do spożycia, to dobrym rozwiązaniem jest namoczenie go przed gotowaniem w zimnej wodzie przez minimum godzinę.
Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wrzątkiem przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki.
Nawet koledzy Pawła - Dinesh, Shehryar, Umar Farooq, którzy często bywali u nas na obiadach namawiali mnie do zakupu tych sprzętów.
Zarówno rice cooker, jak i szybkowar kupiliśmy dopiero w Polsce. I po czasie nie pozostaje mi nic innego, jak przyznać moim koleżankom rację - z szybkowarem i rice cookerem życie w kuchni jest łatwiejsze i przyjemniejsze.
Nie da się porównać smaku ryżu z torebki do tego, ugotowanego w rice cookerze. To tak, jakby porównać Fiata 126p z Mercedesem.
O szybkowarach pisałam już wcześniej, natomiast tym z Was, którzy zastanawiają się nad zakupem rice cookera chciałabym przybliżyć do urządzenie i przedstawić kilka praktycznych porad.
Zalety garnka do gotowania ryżu
- nie wymaga nadzoru i mieszania ryżu czy kasz podczas gotowania
- ugotowany w ten sposób ryż pozostaje sypki, nie ma zagrożenia, że będzie rozgotowany lub niedogotowany
- po wygotowaniu odpowiedniej ilości wody garnek unosi się na wyłączniku,wyłącza gotowanie i uruchamia opcję podtrzymywania ciepła, więc ryż pozostaje gorący, gotowy do jedzenia przez kilka godzin
- można w nim gotować także ryż do sushi, kasze jęczmienne, kuskus, pęczak, kasze gryczaną i jaglaną, ryż razem z jabłkami itp.
- można w nim te zrobić doskonałe ciasto, które wielokrotnie przygotowywała na nasze babskie spotkania Panchami (w najbliższym czas poproszę ją o przesłanie przepisu)
Do ryżu możemy od razu dodać ulubione przyprawy (cynamon, anyż, kardamon, czarny kminek itp)
Czas gotowania wynosi średnio około 15-30 minut w zależności od gatunku ryżu lub kaszy.
Po ugotowaniu garnek automatycznie przełącza się w tryb podtrzymywania ciepła i pozostaje w nim do momentu, aż go wyłączymy.
W skład zestawu wchodzą garnek elektryczny, miska z powłoką non-stick, plastikowa miarka z podziałką, szklana przykrywka z odprowadzeniem pary, łyżka do nakładania ryżu.
Dobór ilości wody w zależności od gatunku ryżu
Dane pochodzą ze strony sklepu internetowego Kuchnie Świata- dla ryżu jaśminowego i długoziarnistego 1,3 ilości ryżu
- dla ryżu basmati 1,3 (ryż jędrny) lub 1,4 (ryż miękki) ilości ryżu
- dla ryżu do sushi 1,2 ilości ryżu
- dla ryżu w otrębach (brązowy, czerwony, czarny) 1,8 razy ilość ryżu
Dobór ilości wody w zależności od rodzaju kaszy
- 1 szklanka kaszy pęczak- 2,7 - 3 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej - 1,8 - 2 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy jaglanej lub drobnej kaszy perłowej - 1,8-2 szklanek wody wymieszanej z 2 łyżkami oleju
- 1 szklanka quinoa - 2 szklanki wody
- 1 szklanka kuskus - 2 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy bulgur - 1,5 szklanki wody
Nie będziecie już kupować ryżu czy kasz w woreczkach, które zawierają uwalniający się podczas gotowania Bisfenol A (BPA) - syntetyczną postać estrogenów. Bisfenol A zakłóca w metabolizm prowadząc do otyłości a u dzieci może wywoływać nadpobudliwość (źródło)
Uwaga: jeśli nasz ryż nie jest już pierwszej świeżości i zbliża się podany na opakowaniu termin przydatności do spożycia, to dobrym rozwiązaniem jest namoczenie go przed gotowaniem w zimnej wodzie przez minimum godzinę.
Kaszę jaglaną przelewamy kilka razy wrzątkiem przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki.
Hej! Jakiej pojemności garnek polecasz dla dwóch osób na dwa dni jedzenia? Chciałabym w nim przyrządzać również inne potrawy, jak ciasta czy pilawy, gulasze warzywne czy zupy. Chcę jednak uniknąć codziennego gotowania :) Jakie masz doświadczenia z pojemnością takiego garnka?
OdpowiedzUsuńMój ma 1,5 litra. Rice cookery służą do gotowania produktów sypkich (kasz i ryżu). Jeśli chcesz gotować na dwa dni, ale jednocześnie nie wkładać w to zbyt wiele wysiłku, to polecam wolnowar
UsuńDzięki za odpowiedź! Wprawdzie jestem bardzo zainteresowana rice cookerem, ale chętnie zapoznam się z możliwościami wolnowara :)
UsuńCzy można ugotować ryż na mleku? Zamiast wody dać mleko ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie wiem, nigdy nie próbowałam
UsuńMożna.
UsuńCzy w takim garnku można gotować owsiankę na mleku?
UsuńTak, można
Usuńjak się sprawuje garnek po dłuższym czasie, czy nie niszczeje? chcę kupić jakieś fajne garnki w sklepie online i rozważam kilka rodzajów m.in ten
OdpowiedzUsuńJaki jest dokładny model garnka?
OdpowiedzUsuńTo jest Tristar o pojemności 1,5 litra
Usuńkiedyś dostałam rice cooker, ale przyznam się, że stoi gdzieś w piwnicy...Chyba muszę się z nim przeprosić ;-) Ten mały bardzo by mi dopowiadał:-)
OdpowiedzUsuńWitam. Ja trochę z innej beczki, zainteresował mnie przepis na Panchami. Czy jest szansa na dostanie tego przepisu?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Krystyna
Panchami to imię mojej hinduskiej sąsiadki :)
UsuńMamy już polskie słowo na rice cooker - ryżowar :) Ja mam z Laubena i prawie każdy obiad robię z jego udziałem!
OdpowiedzUsuń