Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami
Verrine to rodzaj pochodzących z Francji przystawek lub deserów, których składniki układa się warstwami w małych szklaneczkach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale prezentują się na stole i wyśmienicie smakują.
Nasze dzisiejsze verrine przyrządziliśmy na słodko.
Składniki
proporcje na 6 do 10 szklaneczek w zależności od pojemności
Przygotowanie
Quinoa ugotować i wystudzić. Galaretkę rozpuścić, na dno szklaneczek wlać po kilka łyżek galaretki i odstawić do lodówki, aby stężała. Pozostałą część galaretki pozostawić na blacie. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i dodać do mleka. Quinoa zmiksować z bananami, cukrem waniliowym i mlekiem na gładką gęstą masę (blender ręczny zrobi to w około 5 minut). Jeśli masa jest zbyt płynna dodać więcej quinoa. Na koniec dodać posiekane morele i jeszcze chwilę miksować. Masę odstawić na około 20 minut, a następnie przełożyć do szklaneczek (zrobiłam to za pomocą szprycy do dekoracji ciast) i odstawić do lodówki do stężenia na około 20-30 minut. Po tym czasie bardzo delikatnie cienkim strumieniem dodać pozostałą galaretkę. Jeśli pozostanie wam jeszcze masa bananowa możecie po stężeniu galaretki nałożyć kolejną warstwę.
Ps. Aby masa miała ładniejszy kolor można do niej dodać 2 - 3 łyżki rozpuszczonej galaretki.
Nasze dzisiejsze verrine przyrządziliśmy na słodko.
Składniki
proporcje na 6 do 10 szklaneczek w zależności od pojemności
- 2 - 3 dojrzałe banany (zamiast bananów można użyć np. przecieru z mango, pomijamy wówczas mleko)
- 200 ml mleka
- 50 g quinoa
- 9-12 suszonych moreli (wybierając morele zwróćcie uwagę czy nie są zbyt mocno przesuszone
- galaretka o ulubionym smaku (można zastąpić np. puddingiem z chia lub dżemem z nasion chia)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie
Quinoa ugotować i wystudzić. Galaretkę rozpuścić, na dno szklaneczek wlać po kilka łyżek galaretki i odstawić do lodówki, aby stężała. Pozostałą część galaretki pozostawić na blacie. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i dodać do mleka. Quinoa zmiksować z bananami, cukrem waniliowym i mlekiem na gładką gęstą masę (blender ręczny zrobi to w około 5 minut). Jeśli masa jest zbyt płynna dodać więcej quinoa. Na koniec dodać posiekane morele i jeszcze chwilę miksować. Masę odstawić na około 20 minut, a następnie przełożyć do szklaneczek (zrobiłam to za pomocą szprycy do dekoracji ciast) i odstawić do lodówki do stężenia na około 20-30 minut. Po tym czasie bardzo delikatnie cienkim strumieniem dodać pozostałą galaretkę. Jeśli pozostanie wam jeszcze masa bananowa możecie po stężeniu galaretki nałożyć kolejną warstwę.
Ps. Aby masa miała ładniejszy kolor można do niej dodać 2 - 3 łyżki rozpuszczonej galaretki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych