Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem
Byłam przekonana, że po doświadczeniach z sernikiem krakowskim, kluskami na parze i ogórkowej z kaszą jaglaną, będą mieli okazję spróbować kolejnej potrawy rodem z kraju nad Wisłą.
A tutaj zonk !
Okazało się, że zarówno w Indiach, jak i w Pakistanie przygotowuje się bardzo podobne zupy.
Poniżej znajdziecie więc dwa warianty.
W przypadku przepisu od Asimy pozwoliłam sobie na małe eksperymenty. Ponieważ nie miałam akurat w domu groszku gołębiego, zastąpiłam go zmiksowaną komosą ryżową, a zamiast garam masala, dodałam tandoori masala.
Zarówno komosa ryżowa (quinoa) jak i tandoori masala oraz inne indyjskie przyprawy są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata.
Na zdjęciach zupa z przepisu Izy.
Zupa z buraków - przepis Izy
Składniki
- 3 duże buraki czerwone
- 3 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- kawałek selera
- 1,5 do 2 litrów wywaru warzywnego lub mięsnego
- sól i pieprz do smaku
- śmietana do zup
Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i pora zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie plasterki, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa oraz pokrojony w kawałki imbir i ząbki czosnku dodać do wywaru. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Podawać z kleksem śmietany. My dodatkowo wzbogaciliśmy zupę komosę ryżową.
Zupa z buraków - przepis Asimy
Składniki
- 3 duże buraki czerwone
- 1 duża marchewka
- 1 mała czerwona cebula
- 1-2 papryczki chili
- 4-5 ząbków czosnku
- 4-5 cm kawałek imbiru
- 1,5 do 2 litrów wody lub wywaru warzywnego albo mięsnego
- 2-3 łyżki stołowe groszku gołębiego (nikla indyjska tzw. toor dal) - w Polsce dość trudno dostępny, więc też zastąpiłam ugotowaną komosą ryżową, ale tym razem ją zblendowałam przed dodaniem do zupy
- 1 łyżka przyprawy garam masala (podczas kolejnego gotowania tej zupy garam masala zastąpiłam tandoori masala, którą bardzo lubię i która nadaje potrawom piękny kolor)
- olej lub masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- śmietana i liście kolendry do dekoracji
Na około 2 godziny przed gotowaniem namoczyć groszek gołębi w zimnej wodzie, po czym ugotować do miękkości (zajmie to około godziny) i rozgnieść na puree. Jeśli zamiast toor dal użyjecie komosy ryżowej, to czas gotowania będzie znacznie krótszy.
Buraki i marchew umyć, obrać ze skórki i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę,czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posiekać. W garnku o grubym dnie lub w szybkowarze rozgrzać olej lub masło, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez 4-5 minut, aż cebula nieco zmięknie.
Dodać buraki, marchewkę, imbir, papryczkę chili, garam masala i ciągle mieszając smażyć przez 3-5 minut, a następnie zalać warzywa wodą lub bulionem, doprawić do smaku i gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać rozgnieciony groszek gołębi lub komosę ryżową.
Przed podaniem można udekorować kleksem śmietany i listkami kolendry.
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych