Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową
To curry z kurczakiem królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc spisałam składniki i sposób przygotowania.
Po powrocie do Polski próbowałam znaleźć w Internecie, jak się nazywa i z jakiego regionu pochodzi ta potrawa, ale znalazłam tylko nieco zbliżone receptury. Wg mnie to połączenie smaków Indii i Tajlandii, mogę się jednak mylić.
Jeśli ktoś z Was zna nazwę tego curry, będę wdzięczna za podpowiedź.
Składniki
proporcje na 3-4 osoby
Udało mi się tam znaleźć nawet najbardziej popularny w Saudi ryż Taj Mahal.
Marynata
Przygotowanie
Mięso kroję na kawałki o wymiarach mniej więcej 2x2 cm. Wkładam do miski, zalewam marynatą, mieszam aby każdy kawałek był nią pokryty i odstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia podsmażam kurczaka na maśle ghee. Kiedy się zrumieni, dodaję pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, pokrojone w cienkie krążki papryczki chili, liście limonki, skórkę pomarańczową i pokruszone orzeszki ziemne (trochę orzeszków zostawiam do dekoracji).
Duszę na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie miękki czyli około 30 minut do godziny.
Przed podaniem posypuję pozostałymi orzeszkami ziemnymi i natką kolendry lub pietruszki. Podaję z ryżem lub chlebami naan
Wariant do wolnowaru - w zupełności wystarczą dwie puszki pomidorów i nie ma potrzeby marynowania przez całą noc, wystarczy zalać marynatą na godzinę.
Czas wolnowarzenia
opcja low - 6 do 7 godzin
opcja high - 4 do 5 godzin
Po powrocie do Polski próbowałam znaleźć w Internecie, jak się nazywa i z jakiego regionu pochodzi ta potrawa, ale znalazłam tylko nieco zbliżone receptury. Wg mnie to połączenie smaków Indii i Tajlandii, mogę się jednak mylić.
Jeśli ktoś z Was zna nazwę tego curry, będę wdzięczna za podpowiedź.
Składniki
proporcje na 3-4 osoby
- 2 nieduże filety z piersi z kurczaka (podwójne)
- 2-3 puszki pomidorów w całości lub krojonych (można dodać świeże, bardzo mięsiste pomidory np. malinowe lub Lima)
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 ostre papryczki chili (kolor bez znaczenia)
- 2-3 liście limonki kaffir
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
- czubata łyżka masła ghee do smażenia
- sól, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku.
- natka kolendry lub pietruszki do dekoracji
Udało mi się tam znaleźć nawet najbardziej popularny w Saudi ryż Taj Mahal.
Marynata
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki oleju
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
Przygotowanie
Mięso kroję na kawałki o wymiarach mniej więcej 2x2 cm. Wkładam do miski, zalewam marynatą, mieszam aby każdy kawałek był nią pokryty i odstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia podsmażam kurczaka na maśle ghee. Kiedy się zrumieni, dodaję pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, pokrojone w cienkie krążki papryczki chili, liście limonki, skórkę pomarańczową i pokruszone orzeszki ziemne (trochę orzeszków zostawiam do dekoracji).
Duszę na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie miękki czyli około 30 minut do godziny.
Przed podaniem posypuję pozostałymi orzeszkami ziemnymi i natką kolendry lub pietruszki. Podaję z ryżem lub chlebami naan
Wariant do wolnowaru - w zupełności wystarczą dwie puszki pomidorów i nie ma potrzeby marynowania przez całą noc, wystarczy zalać marynatą na godzinę.
Czas wolnowarzenia
opcja low - 6 do 7 godzin
opcja high - 4 do 5 godzin
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową |
hmmm mega! uwielbiam chicken curry taki bardzo ostry!
OdpowiedzUsuńIlość papryczek zawsze możesz zwiększyć :)
UsuńChenie bym wypróbowała tylko gdzie dostać liście limonki i masło ghee? :)
OdpowiedzUsuńEwa - bez problemu są dostępne w sklepie internetowym Kuchnie Świata https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-422-Suszone-liscie-limonki-kafir-25g.html
UsuńWitam, a jak to zrobić w wolnowarze? Mięso trzeba podsmażyć? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, mięso podsmażamy, a następnie wszystkie składniki wkładamy do misy wolnowaru.
Usuń