TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

najlepsze duszone polędwiczki.


Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku to wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy pomysł na doskonałe, cudownie miękkie mięso na obiad.
Przepis na polędwiczki wieprzowe z jabłkami pochodzi z mojej ulubionej, wydanej ponad 50 lat temu książki kucharskiej "Kuchnia polska".
Możecie je przygotować tradycyjnie  albo w wolnowarze. Zawsze super smakują.

poledwiczki-wieprzowe-z-jablkami-przepis-z-1963-roku
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami sprawdzony przepis

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami -przepis z 1963 roku

    • około 60 dag polędwiczek wieprzowych
    • 2-3 łyżki tłuszczu np. masła
    • 6 dag cebuli (dwie średnie cebule albo jedna duża)
    • 1 jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka
    • 1 czubata łyżka mąki
    • kminek mielony lub majeranek
    • woda (lub cydr) do podlania mięsa
    • sól i pieprz do smaku

    Polędwiczki wieprzowe z jabłkami  - przepis z 1963 roku

    Polędwiczki wieprzowe płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dodaję drobno posiekaną cebulę, zmniejszam płomień do średniego i jeszcze 2-3 minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem lub roztartym w dłoniach majerankiem, podlewam kilkoma łyżkami wody lub cydru i duszę około 60 minut do miękkości lub przekładam do wolnowaru.
    Polędwiczki wieprzowe z jabłkami podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty.

    Jeśli przygotowujesz je w wolnowarze to czas wolnowarzenia wynosi
    opcja low - około 6 do 8 godzin
    opcja high - około 4 do 6 godzin

    Ps. Czasami robimy tak jak podano w oryginalnym przepisie czyli sos dodatkowo blendujemy i zagęszczamy mąką, czasem tylko blendujemy, nie dodając mąki.

    poledwiczki-wieprzowe-z-jablkami-przepis-z-1963-roku
    Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

    Komentarze