Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać
do czego służy wolnowar i co można w nim ugotować.
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać to kolejny wpis dotyczący przydatnych w kuchni sprzętów. Slow cooker zagościł w naszym domu niemal dziewięc lat temu, o czym wspominała już na blogu. To wystarczający okres czasu, aby móc sprawdzić jego możliwości i uznać to urządzenie za wynalazek godny kulinarnego Nobla (oczywiście, jeśli kiedyś takowy będzie przyznawany).
Tutaj znajdziesz dania z wolnowaru przepisy
Slow cooking – wolniej znaczy smaczniej – jak to się zaczęło
Również w tradycyjnej kuchni polskiej nie brak potraw przygotowywanych zgodnie ze sztuką slow cookingu. Zapewne wielu z Was pamięta jeszcze smak ziemniaków, które zagrzebywało się w popiele wygaszonego ogniska i zjadało następnego dnia. Podobnie bigos i niekwestionowaną królową polskich zup czyli rosół gotujemy na tzw. „wolnym ogniu”.
Obecnie slow cooking przeżywa swój renesans. Duża w tym zasługa
Irvinga Naxona, który ponad siedemdziesiąt lat temu skonstruował i opatentował pierwszy
wolnowar. Jednak prawdziwą
popularność wolnowary zyskały
dopiero trzydzieści lat później, kiedy firma The Rival Company wprowadziła na rynek
urządzenie o nazwie „CROCK – POT”
zaliczane dziś w Stanach Zjednoczonych do najbardziej popularnych sprzętów
kuchennych. Także w Polsce wolnowary zdobywają
coraz większe grono zwolenników, zwłaszcza wśród tych, którzy nie mogą
poświęcić zbyt wiele czasu na przyrządzanie posiłków, ale jednocześnie zależy im
na zdrowej i smacznej kuchni.
Co to jest wolnowar
Wolnowar
(inaczej „slow cooker” albo „crock pot”) to bardzo prosty w obsłudze elektryczny
garnek, w którym potrawy przyrządzane są
w temperaturze od około 75 do 93°C. Jego
jedynym zadaniem jest powolne podgrzanie umieszczonych w naczyniu składników i
utrzymywanie ich przez długi czas w temperaturze poniżej poziomu wrzenia. Zapobiega to kipieniu i przypalaniu posiłków,
a zawartość naczynia jest ogrzewana równomiernie. Gotowanie w ten sposób mięsa
powoduje, że włókna stają się bardzo miękkie i delikatne, a warzywa nie tracą
jędrności i wrażliwych na wysokie temperatury, cennych dla zdrowia witamin. Dzięki temu, że podczas
gotowania nie musimy uzupełniać parujących płynów, potrawy z wolnowaru są
bardzo aromatyczne i zachowują więcej składników odżywczych.
Jak działa wolnowar
Wolnowar składa
się z trzech elementów:
● elektrycznej obudowy grzewczej z pokrętłem lub elektronicznym panelem sterowania i wbudowanym timerem
● wyjmowanego z obudowy naczynia, najczęściej kamionkowego lub odlewanego ze stopu metali i pokrytego powłoką nieprzywierającą. W przypadku niektórych modeli np. Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute zastosowano naczynia termoodporne, które mogą być wykorzystywane nie tylko w piekarniku, ale też na wszystkich rodzajach kuchenek (gazowych, elektrycznych, indukcyjnych) oraz umieszczane w lodówce lub zamrażarce
● szklanej pokrywy z uchwytem
Na zdjęciu obok: Na górze wolnowar Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute, niżej szklana pokrywa przystosowana do wykorzystania w piekarniku i panel sterowania tego modelu.
● elektrycznej obudowy grzewczej z pokrętłem lub elektronicznym panelem sterowania i wbudowanym timerem
● wyjmowanego z obudowy naczynia, najczęściej kamionkowego lub odlewanego ze stopu metali i pokrytego powłoką nieprzywierającą. W przypadku niektórych modeli np. Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute zastosowano naczynia termoodporne, które mogą być wykorzystywane nie tylko w piekarniku, ale też na wszystkich rodzajach kuchenek (gazowych, elektrycznych, indukcyjnych) oraz umieszczane w lodówce lub zamrażarce
● szklanej pokrywy z uchwytem
Na zdjęciu obok: Na górze wolnowar Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute, niżej szklana pokrywa przystosowana do wykorzystania w piekarniku i panel sterowania tego modelu.
Obsługa wolnowaru
Urządzenie pracuje w dwóch lub trzech trybach:- High – potrawa jest podgrzewana szybciej i osiąga temperaturę około 90°C. Ta opcja jest idealna do potraw z wołowiny, dziczyzny i mięs niskiej jakości. Można z niej korzystać także wówczas, kiedy zależy nam na szybszym przygotowaniu dań z delikatnych składników. Korzystając z tej opcji można też upiec… chleb.
- Low – potrawa jest podgrzewana do temperatury około 75-80 °C i następuje to znacznie wolniej niż w przypadku opcji „High”. Jest to doskonałe rozwiązanie, jeśli włączamy wolnowar przed wyjściem do pracy, a po powrocie chcemy zjeść ciepły posiłek, bez tracenia czasu na jego przygotowanie. Opcję „Low” wykorzystuję podczas gotowania rosołów i różnego typu wywarów, zup, potraw z drobiu, gulaszy warzywnych, leczo, powideł, ciast.
W modelach sterowanych elektronicznie po zakończeniu gotowania crock pot przełącza się w tryb podtrzymywania temperatury samoczynnie, natomiast w przypadku wolnowarów sterowanych manualnie trzeba to zrobić ręcznie przy pomocy pokrętła. Niektóre modele manualne nie mają trybu „warm”.
Jaki wolnowar wybrać
● Pojemność – wolnowar napełniamy maksymalnie do ¾ jego pojemności. Urządzenie o pojemności 2,4 litra będzie więc doskonałym rozwiązaniem dla 2 osobowej rodziny, ale w przypadku większej ilości domowników może okazać się zbyt małe.
Crock Pot z większą misą (od 4,7 do 6 litrów) umożliwia natomiast przygotowanie jednorazowo większych porcji lub dużych kawałków mięsa, które można np. zamrozić lub zjeść następnego dnia. Moim zdaniem wybierając wolnowar lepiej kupić urządzenie o większej pojemności i ewentualnie napełnić je do połowy, niż gotować „na raty”.
Misa wolnowaru Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute przystosowana do stosowania na wszystkich rodzajach płyt kuchennych, w piekarnikach, lodówkach i zamrażarkach. |
Wybierając
kilka lat temu nasz pierwszy wolnowar opieraliśmy się wyłącznie na informacjach
znalezionych w Internecie. Nie spodziewaliśmy się wówczas, że stanie się on jednym
z najczęściej używanych sprzętów kuchennych.
Co i jak gotować w wolnowarze
Rozważając dostępne na polskim
rynku marki zdecydowaliśmy się na model najstarszego i zarazem najbardziej
uznanego procenta tych urządzeń czyli właśnie CROCK-POT®, wychodząc z
założenia, że lepiej zapłacić odrobinę drożej, ale mieć sprzęt, który posłuży
nam długie lata, niż tracić nerwy na ewentualne reklamacje.
Kupiliśmy
najmniejszy dostępny model - sterowany manualnie wolnowar Crock-Pot® 2,4 l. Szybko się okazało, że dla nas jest on idealny do zup
i gulaszy, ale jednak zbyt mały jeśli chcemy przygotować większe kawałki mięsa
w całości (takie jak np. 2 kilogramowa karkówka do obiadu i kanapek), powidła lub świąteczny bigos dla całej
rodziny.
Dokupiliśmy więc drugi, sterowany elektronicznie wolnowar Crock-Pot® 5,7l z możliwością ustawienia czasu gotowania w przedziale od 30 minut do 20 godzin, który służy nam bez zarzutu już prawie cztery lata.
Oba modele są wyposażone w solidne kamionkowe misy, które
można stosować do zapiekania potraw w
piekarniku oraz myć w zmywarce. Do mycia
w zmywarkach przystosowane są także szklane pokrywy. Jedyne czego żałuję, to fakt, że podczas
kolejnej przeprowadzki zginął nasz mały slow cooker. Był naprawdę bardzo przydatny,
zwłaszcza kiedy wyjeżdżaliśmy na krótkoterminowe kontrakty i zabieraliśmy go ze
sobą. Ze względu na niewielkie rozmiary
nie sprawiał kłopotów podczas transportu i mogłam go zmieścić nawet w bardzo malutkich kuchniach.
Dokupiliśmy więc drugi, sterowany elektronicznie wolnowar Crock-Pot® 5,7l z możliwością ustawienia czasu gotowania w przedziale od 30 minut do 20 godzin, który służy nam bez zarzutu już prawie cztery lata.
Na zdjęciu: wolnowar Crock-Pot® 5,7l z kamionkową misą |
Od niedawna
korzystam również z nowego modelu –
wolnowaru Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute, który w przeciwieństwie do wyżej
wspomnianych, ma misę wykonaną ze stopu metali i pokrytą bardzo trwałą powłoką DuraCeramic. Umożliwia to szybsze przygotowanie potraw i używanie naczynia łącznie z pokrywą
na wszystkich typach płyt kuchennych i w piekarnikach. Mogę w nim więc nie tylko wolnowarzyć, ale też smażyć i zapiekać. Ze względu na to, że ma okrągłą misę, jest
wygodniejszy do przygotowywania ciast i chlebów.
I jeszcze
jedna szalenie istotna informacja - powłoka DuraCeramic nie zawiera substancji stosowanych w produkcji teflonu (PTFE
i PFOA).
Co i jak gotować w wolnowarze
Podczas gotowania nasza rola ogranicza się zazwyczaj do umieszczenia w naczyniu wszystkich składników potrawy, włączenia urządzenia i ustawienia czasu gotowania. Niczego nie musimy mieszać i pilnować. Największą zaletą wolnowarów jest to, że nie wymagają naszego zaangażowania, a podczas gotowania niemal nie wydzielają pary, co szczególnie latem jest niezwykle istotne, jeśli nie
mamy w domu klimatyzacji.
Zgodnie z
ideą slow cookingu potrawy gotują się znacznie wolniej niż w standardowych
garnkach lub piekarnikach. Przykładowo
czas przyrządzenia 2,5 kg karkówki w jednym kawałku, którą w piekarniku
piekłabym około 2,5 do 3 godzin, w wolnowarze wynosi:
Ponieważ w crock-potach
warzywa gotują się wolniej niż mięso, więc wkładamy je w tym samym czasie,
układając na dnie misy, a na nich kładąc mięso.
Jeśli
przyrządzamy potrawy ze świeżymi ziołami lub z ryżem, to dodajemy je na około
40-60 minut przed zakończeniem gotowania (1 porcja surowego ryżu na 1 porcję płynu),
natomiast śmietanę lub mleko na około 15 minut przed planowanym wyłączeniem
wolnowaru.
Podczas
gotowania nie ma potrzeby uzupełniania płynów, ani mieszania potraw. Nie musimy się też obawiać, że coś się
rozgotuje.
- opcja low - około 9 do 10 godzin
- opcja high - około 6 do 7 godzin
Gotować w wolnowarach możemy niemal wszystko, począwszy od rosołów i wywarów, przez wszelkiego typu gulasze
(zarówno mięsne, jak i mięsno- warzywne lub z samych warzyw), mięsa duszone we
własnym sosie, esencjonalne zupy, owoce (doskonałe są powidła śliwkowe z
wolnowaru), ale też ryby i owoce morza.
Crock – pot
jest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego
leczo i zupy gulaszowej, marokańskiego tajine oraz przepysznej golonki w piwie
i rolady boczkowej. Robiłam w wolnowarze
smalec, wytapiając go przez prawie 10 godzin i tak modne ostatnio, wolno
gotowane policzki wołowe. Jednym słowem, głównym ograniczeniem podczas gotowania w wolnowarze jest nasza
wyobraźnia. Początkującym fanom kuchni „slow”, którzy jeszcze nie mają pomysłu
co chcieli by przyrządzić polecam
zapoznanie się z przepisami zamieszczonymi na stronie polskiego dystrybutora Crock-Pot®
(tutaj link) lub skorzystanie z dołączonej do urządzenia książeczki z przepisami.
W instrukcji
do mojego pierwszego wolnowaru (Crock-Pot® 2,4 l) znalazłam podany przez producenta sposób przeliczania czasu
gotowania w tradycyjnym garnku lub piekarniku na czas przyrządzania potraw w
wolnowarze. Jest to oczywiście czas przybliżony,
ale w pełni pokrywa się z moimi doświadczeniami.
Przeliczanie czasów gotowania na wolnowar
Czas gotowania w garnku / piekarniku
|
Czas gotowania w wolnowarze na poziomie „Low”
|
Czas gotowania w wolnowarze na poziomie „high”
|
od 15 do
30 minut
|
od 4 do
6 godzin
|
od 1,5
do 2 godzin
|
od 31 do
45 minut
|
od 6 do
10 godzin
|
od 3 do
4 godzin
|
od 45
minut do 3 godzin
|
od 8 do
10 godzin
|
od 4 do
6 godzin
|
Ile kosztuje gotowanie w wolnowarze
To chyba
najczęściej pojawiające się pytanie i zarazem jeden z największych dylematów podczas zakupu.
Wbrew pozorom korzystanie z Crock-Pot’a jest znacznie tańsze, niż mogłoby się
wydawać. W poniższej tabeli znajdziecie porównanie kosztów przyrządzenia tej samej potrawy w trzech różnych modelach,
przy czym w przypadku dwóch większych wolnowarów należy pamiętać, że są to
ilości, które wystarczą na nakarmienie 5-7 głodnych osób (lub na dwa dni dla
mniejszej rodziny) J
Koszt 1kW/h
to w naszym przypadku 0.58 pln - maj 2017, obliczenia na podstawie kalkulatora www.calculat.org
wolnowar
Crock-Pot® 2,4 l
|
wolnowar
Crock-Pot® 5,7l
|
Crock-Pot® 6l DuraCeramic Saute
|
|||
poziom
|
koszt 1 godziny gotowania
|
poziom
|
koszt 1 godziny
gotowania
|
poziom
|
koszt 1 godziny
gotowania
|
Low
110W/h
|
6 groszy
|
Low
170W/h
|
10 groszy
|
230W/h na wszystkich poziomach
|
14
groszy
|
High
180W/h
|
10 groszy
|
High
220W/h
|
14 groszy
|
||
Brak opcji “Warm”
|
Warm
60W/h
|
3 grosze
|
Dla porównania – w moim piekarniku koszt pieczenia ciasta przez 55
minut w temperaturze 180C (grzałka góra – dół, bez termoobiegu) wyniósł 89
groszy. 2-kilogramowy kawałek mięsa musiałabym piec co najmniej dwa razy dłużej
czyli minimalny koszt oscylowałby w okolicach 1,80 pln
Komu przyda się wolnowar
Zdecydowanie
łatwiej byłoby napisać komu Crock – Pot się nie przyda.
Otóż nie
przyda się tym, którzy…. nie gotują.
Wszyscy
pozostali w krótkim czasie docenią jego zalety. Dotyczy to zwłaszcza osób, które dużo czasu
spędzają w pracy i po powrocie brak im już sił na przygotowanie sobie ciepłego
posiłku. Potrawy z wolnowaru urozmaicą jadłospis
osób, które ze względu na stan zdrowia muszą stosować dietę niskotłuszczową i
lekkostrawną oraz wegan i wegetarian.
Ucieszą się wszystkie Mamy i Babcie, które niemal całą swoją energię poświęcają na zajmowanie się dziećmi, korzystając z wolnowaru nie będą musiały co chwila biec do kuchni, aby sprawdzać czy potrawa się nie przypala lub nie kipi.
Wniebowzięci będą studenci, którzy uczą się z dala od miejsca zamieszkania i nie mogą liczyć na to, że ktoś poda im obiad po powrocie z uczelni.
Ucieszą się wszystkie Mamy i Babcie, które niemal całą swoją energię poświęcają na zajmowanie się dziećmi, korzystając z wolnowaru nie będą musiały co chwila biec do kuchni, aby sprawdzać czy potrawa się nie przypala lub nie kipi.
Wniebowzięci będą studenci, którzy uczą się z dala od miejsca zamieszkania i nie mogą liczyć na to, że ktoś poda im obiad po powrocie z uczelni.
Jednym słowem
trudno byłoby wskazać osoby, którym wynalazek sprzed 70 lat nie ułatwiłby
życia.
W naszym przypadku wolnowar
okazał się strzałem w dziesiątkę, a gotowanie przestało zabierać nam tak dużo
czasu. W sieci można też znaleźć zestawienia najlepszych wolnowarów dostępnych na rynku
Tutaj znajdziesz przepisy na wolnowar , a poniżej kilka przykładów
Wolno duszona marynowana wołowina
Azjatycki bulion z wolnowaru
Węgierska zupa gulaszowa
Żeberka z miodem
Karkówka doskonała wolno pieczona
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku
Tutaj znajdziesz przepisy na wolnowar , a poniżej kilka przykładów
Wolno duszona marynowana wołowina
Azjatycki bulion z wolnowaru
Węgierska zupa gulaszowa
Żeberka z miodem
Karkówka doskonała wolno pieczona
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku
Materiał opracowałam we współpracy z marką Crock-Pot.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńI ogromna oszczędność czasu i nakładu pracy :)
UsuńBardzo dobrze wyjaśnione. Dla "pojętnych inaczej" jak znalazł. Czyli dla mnie :D
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie zacząć odkładać do skarbonki ;)
Odkładaj, odkładaj, bo rzeczywiście warto :)
UsuńTakiego smaku nie uzyskasz, żadną inną metodą gotowania.
ja mam właśnie crok-pot i na maxa polecam, tez części sa dobrej jakości nic się nie zsciera do tej pory
UsuńBetty - ale ja się wcale nie zamierzam odchudzać :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, od niedawna mam wolnowar taki manualny, jest tylo low, haih i trzymanie ciepła, jednak gdy robię coś na haih widzę że potrawa zaczyna wrzeć i zwykle robię wszystko w trzy czwarte czasu niż jest zalecane, zastanawiam się czy mój wolnowar nie jest popsuty czy to normalne??
OdpowiedzUsuńPrzy ściankach może gotować się mocniej i to naturalne zjawisko
Usuńo wowo szukałem przepisów i mam dokładnie ten model, goraco polecam, ja mogę polecić bataty w tym uządzniu
OdpowiedzUsuńWitam .
OdpowiedzUsuńJa przymierzam sie własnie do zakupu tego sprzętu i dokładnie w tych dwóch modelach ktore pani posiada , chodzi mi o te wieksze oczywiscie . skoro jest pani posiadaczka tych dwóch modeli wiec mysle ze smiało może pani polecic ktory lepszy ? Byłbym wdzieczny za odpowiedz .
W mojej opinii najlepszy jest model owalny o pojemności 5,7 litra i kamionkowej misie. Być może to autosugestia, ale potrawy wolwarzone w kamionce są moim zdaniem smaczniejsze.
UsuńOOOOoooo wielkie dzięki za odpowiedz , właśnie moja żona takze na niego stawia wiec raczej to ten model niedlugo zawita w naszym domu. Dziekuje za odpowiedz oraz za bardzo pomocny artykół pozdrawiam.
Usuńdla mnie to najlepsze rozwiązanie bo o wiele, wiele mniej tłuszczu a smak pozostaje super
OdpowiedzUsuńU mnie w pozycji low po 5 godz osiąga temperaturę 98 stopni cxy to jest ok ?
OdpowiedzUsuńMój wolnowar chyba zbyt mocno grzeje, czasami z niego kipi, czy komuś coś takiego się zdarzyło?
OdpowiedzUsuńNie, i nie ma prawa. Daj do sprawdzenia termostaty, bo może grzeje bez opamiętania, jak piecyk albo garnek na pełnym największym gazie.
UsuńJestem "wolnowarzycielką" od ćwierćwiecza. Nazwę wolnowar wymyśliłam i zaczęłam używać zanim pojawiła się w publicznym obiegu... Oczywiście w kontraście do szybkowara, który też ma swoje dominium.
Ja ją też sama wymyśliłam... Bo jak nazwać taki garnek, idealnego następcę po szybkowarze??... to samo z kaszotto... ;-))
UsuńKris. Ponoć wizualny efekt "wrzenia"-bąbelkowanie występuje również w niższych temp. niż realna temp. wrzenia czyli 100C. Sprawdzałeś temp. jakimś zewnętrznym termometrem ? Kipienie może być spowodowane za dużą ilością użytej do potrawy wody.
Usuńu mnie wolnowar często chodzi! uwielbiam dania z niego, gotuje na parę dni od razu, polecam crock-pot!
OdpowiedzUsuńDzięki, za ten artykuł uświadomiłaś mi, że potrzebuję wolnowara 🙃 Czy możesz powiedzieć, ktory z tych dwóch o dużej pojemności polecasz bardziej? Gdybyś miała mieć jedne z nich to owalny kamionkowy, czy okrągły ceramiczny??
OdpowiedzUsuńWiększość moich wolnowarów ma misę kamionkową i potrawy z nich smakują rewelacyjnie. Z nowszych modeli zwróć uwagę na wolnowar Crock-Pot TimeSelect 5.6L CSC066X - tutaj jest jego opis https://www.crockpot.pl/wolnowary-cyfrowe/610-wolnowar-crock-pot-timeselect-56l-csc066x-5060569672143.html
UsuńDzięki! Kupiłam polecony przez ciebie wolnowar i jestem właśnie po pierwszym daniu. Było pyszne! Następnym razem jednak skrócę czas gotowania, bo stosując się do przepisu warzywa, zwłaszcza fasolka szparagowa i batat, niestety się rozgotowały. Będę eksperymentować. Ciekawa jestem, jeśli tez korzystasz z tego modelu, czy używasz trybu timeselect? Czy on coś rzeczywiście ułatwia? Gotując wg przepisów, a tak na razie wolę dopóki nie nabiorę wyczucia do gotowania w tym urządzeniu, i tak korzysta się z manualnego.
OdpowiedzUsuńNiemal zawsze korzystam z trybu time select albo z timera. Dla mnie to najwygodniejsze rozwiązanie
UsuńDawno nie było takiego artykułu. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuńCześć, świetny, wartościowy artykuł. Możesz mi podpowiedzieć jak to jest z wielkością? Mam 9 osobową rodzinę, czy ten, który polecasz najbardziej timeselect 5,6 litra nie będzie dla nas za mały? Właściwie są tylko dwa większe, 7,5 l z kamionkową misą i duraceramic 6 litrów. Który radzisz wybrać? czy faktycznie często podsmażasz w tej misie? Mam rozkmine - ceramika czy kamionka? Pozdrowienia, będę wdzięczna za pomoc
OdpowiedzUsuńDzięki za ten artykuł, przymierzam się do zakupu, a to wszystko wyjaśnione. Mam tylko pytanie - czy dla 9 osobowej rodziny polecany przez Ciebie model timeselect 5,6 nie będzie za mały? Z tych większych są właściwie tylko 2 - z misą duraceramic 6 l i kamionkową 7,5. Mam rozkminę, która wielkość będzie dla nas odpowiednia. Podpowiesz? W życiu na żywo tego sprzętu nie widziałam. czy często używasz opcji podsmażania w tym naczyniu? warto brać to ceramiczne? Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWybrałabym 7,5 litra z misą kamionkową. Jest rewelacyjny
Usuńja mam wolnowar ariete zaledwie kilka dni, ale już wiem, że będę z niego często korzystać :) Pierwsze próby bardzo udane!
OdpowiedzUsuń