TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Batoniki owsiane - pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach.
Energetyczne batoniki owsiana możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest tylko aby do produktów sypkich, dodać składnik, który będzie stanowił spoiwo (piana z białek, jajka itp.). Takie batoniki zastąpią słodycze i dodadzą sił na szkolnej wycieczce albo po wyczerpującym dniu w pracy.
Pamiętajmy także, że pszczołach, bez których nie byłoby tego cudnego nektaru, jakim jest miód

Batoniki owsiane - składniki

proporcje na około 10 batoników
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 50 - 60 g rodzynek 
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek
  • 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto
Uwaga: jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców  (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam).

Batoniki owsiane - przygotowanie

Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać.  Dodać olej, syrop klonowy (lub miód) i rozbełtane jajka (lub pianę z białek). Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i mocno ugnieść, nie pozostawiając wolnych przestrzeni. 
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu pokroić.















Komentarze

  1. Ooo! Owsiane batoniki od dawna za mną chodziły tak więc na pewno przetestuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas takie batoniki to duża wygoda, pakujemy do pudełka i zabieramy za sobą :)

      Usuń
  2. Cudne te batoniki, bardzo dziękuję za dodanie ich do mojej akcji. Wasze przepisy bardzo mi się podobały. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych