TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny

Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 

Przepis na truskawki do słoików.

Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. 




Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni. 

Składniki

  •  1 kg truskawek (można użyć mrożonych)
  •  około 1 szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce)
  •  sok z jednej  cytryny
  •  2-3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około 55-70g)
  •  około 50 ml zimnej wody
Przygotowanie 
Truskawki myję i usuwam szypułki. Mniejsze owoce pozostawiam w całości, większe kroje na połówki lub ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły sok.
Po tym czasie całość podgrzewam, do chwili aż owoce zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści (zajmuje to około 40 minut). Dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut.

Metoda dla użytkowników wolnowarów 
Uwaga: do wolnowaru Crock-pot o pojemności 5,7 do 6  litrów mieści się około 3 kg truskawek.
Umyte i pozbawione szypułek owoce umieszczam w misie wolnowaru, dodaję cukier i sok z cytryny. Ustawiam wolnowar na opcję low i czas od 9 do 18 godzin (wszystko zależy od tego jak miękkie i soczyste są owoce).  Pierwsze 4 godziny z zamkniętą pokrywą, następnie z mocno uchyloną pokrywą.  Po tym czasie dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, wolnowarzę jeszcze przez około 30-50 minut i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut.


Komentarze

  1. Wygląda bardzo zachęcająco. Frużelinę robię latem do deserów i ciast na bieżąco. Nigdy nie przygotowywałam jej na zimę. Może spróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Ola. Pierwszy raz robię, ale przepis mi się podoba ! Ile można trzymać w lodówce bez pasteryzacji ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis napewno zrobię Frużeline dziękuję za przepis🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych