Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny
Przepis na truskawki do słoików.
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód.
Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni.
Składniki
- 1 kg truskawek (można użyć mrożonych)
- około 1 szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce)
- sok z jednej cytryny
- 2-3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około 55-70g)
- około 50 ml zimnej wody
Truskawki myję i usuwam szypułki. Mniejsze owoce pozostawiam w całości, większe kroje na połówki lub ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin, żeby puściły sok.
Po tym czasie całość podgrzewam, do chwili aż owoce zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści (zajmuje to około 40 minut). Dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut.
Metoda dla użytkowników wolnowarów
Uwaga: do wolnowaru Crock-pot o pojemności 5,7 do 6 litrów mieści się około 3 kg truskawek.
Umyte i pozbawione szypułek owoce umieszczam w misie wolnowaru, dodaję cukier i sok z cytryny. Ustawiam wolnowar na opcję low i czas od 9 do 18 godzin (wszystko zależy od tego jak miękkie i soczyste są owoce). Pierwsze 4 godziny z zamkniętą pokrywą, następnie z mocno uchyloną pokrywą. Po tym czasie dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, wolnowarzę jeszcze przez około 30-50 minut i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut.
Wygląda bardzo zachęcająco. Frużelinę robię latem do deserów i ciast na bieżąco. Nigdy nie przygotowywałam jej na zimę. Może spróbuję...
OdpowiedzUsuńDzięki Ola. Pierwszy raz robię, ale przepis mi się podoba ! Ile można trzymać w lodówce bez pasteryzacji ?
OdpowiedzUsuńSuper przepis napewno zrobię Frużeline dziękuję za przepis🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓
OdpowiedzUsuń