Kalafior marynowany w curry
Tegoroczny sezon słoikowy rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Już w pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto
Nie bylibyśmy jednak Saudyjskimi Wielbłądami, gdybyśmy nie zapragnęli (zresztą, jak co roku) wypróbować nowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików - tym razem wybór padł na kalafior marynowany w curry.
Inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie "Wielka księga słoików"
Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje.
Mamy nadzieję, że poniższy przepis na kalafior marynowany w curry przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam.
Smacznego ;)
Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy
Składniki - porcja na około 6 półlitrowych słoików
Uwagi: Kmin rzymski w ziarnach i produkowane w Indiach doskonałej jakości Madras Curry (bardzo aromatyczne i dość pikantne) można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Przygotowanie
1. Przygotuj garnek do pasteryzacji, słoiki oraz pokrywki
2. Obetnij liście kalafiora, a główkę podziel na różyczki (wielkości 2,5 do 4 cm), przycinając grubsze łodygi.
W ten sposób powinno się uzyskać około 4,5 litra kalafiora.
Odstaw go na bok
3. Do dużego garnka wlej ocet i wodę, dodaj cukier i sól, czosnek, imbir, curry, nasiona kminu rzymskiego i kurkumę. Całość doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając, aż do momentu w którym sól i cukier się rozpuszczą. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i duś pod przykryciem przez 5 minut, albo do momentu w którym zalewa nabierze odpowiedniego aromatu. Wrzuć kalafior i doprowadź zawartość garnka ponownie do wrzenia, od czasu do czasu dociskając różyczki, aż kalafior zmięknie. Zdejmij z ognia
4. Łyżką cedzakową nakładaj kalafior do gorących słoików, pozostawiając miejsce na zalewę oraz 2,5 cm wolnego miejsca w górnej części. Do każdego słoika wrzuć po 2 kawałki czosnku. Wypełnij słoiki gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnego miejsca. Usuń ze słoików powietrze, a następnie w razie potrzeby dolej gorącej zalewy. Wytrzyj brzegi słoika i nałóż gorące wieczko.Dokręć je na tyle mocno, na ile będziesz w stanie zrobić to palcami.
5. Wstaw słoiki do garnka do pasteryzacji i doprowadź wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, zdejmij pokrywkę i pozostaw słoiki w wodzie jeszcze przez 5 minut. Potem wystaw je na powierzchnię wyłożoną ściereczką i pozostaw na 24 godziny. Sprawdź stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce.
Sugestia dotycząca podania: Odcedzony i drobno pokrojony kalafior można dodać do sałatki z tuńczykiem, a w całości do sałatki ziemniaczanej. Zalewa w połączeniu z majonezem świetnie się sprawdzi jako sos.
Nie bylibyśmy jednak Saudyjskimi Wielbłądami, gdybyśmy nie zapragnęli (zresztą, jak co roku) wypróbować nowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików - tym razem wybór padł na kalafior marynowany w curry.
Inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie "Wielka księga słoików"
Oprócz słodkich i wytrawnych marynat na zimę zamierzamy na jej podstawie przygotować także sosy, tapenady i czatneje.
Mamy nadzieję, że poniższy przepis na kalafior marynowany w curry przypadnie Wam do smaku, tak samo jak nam.
Smacznego ;)
Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy
Składniki - porcja na około 6 półlitrowych słoików
- 2,5 kg kalafiora (dwie duże główki)
- 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół
- 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru
- 250 ml cukru
- 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów
- 10 ml (2 łyżeczki) curry w proszku
- 2 ml (pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego
- 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej kurkumy
- 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego
- 1,2 litra wody
Uwagi: Kmin rzymski w ziarnach i produkowane w Indiach doskonałej jakości Madras Curry (bardzo aromatyczne i dość pikantne) można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Przygotowanie
1. Przygotuj garnek do pasteryzacji, słoiki oraz pokrywki
2. Obetnij liście kalafiora, a główkę podziel na różyczki (wielkości 2,5 do 4 cm), przycinając grubsze łodygi.
W ten sposób powinno się uzyskać około 4,5 litra kalafiora.
Odstaw go na bok
3. Do dużego garnka wlej ocet i wodę, dodaj cukier i sól, czosnek, imbir, curry, nasiona kminu rzymskiego i kurkumę. Całość doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając, aż do momentu w którym sól i cukier się rozpuszczą. Zmniejsz ogień do małego, przykryj i duś pod przykryciem przez 5 minut, albo do momentu w którym zalewa nabierze odpowiedniego aromatu. Wrzuć kalafior i doprowadź zawartość garnka ponownie do wrzenia, od czasu do czasu dociskając różyczki, aż kalafior zmięknie. Zdejmij z ognia
4. Łyżką cedzakową nakładaj kalafior do gorących słoików, pozostawiając miejsce na zalewę oraz 2,5 cm wolnego miejsca w górnej części. Do każdego słoika wrzuć po 2 kawałki czosnku. Wypełnij słoiki gorącą zalewą, pozostawiając w górnej części 1 cm wolnego miejsca. Usuń ze słoików powietrze, a następnie w razie potrzeby dolej gorącej zalewy. Wytrzyj brzegi słoika i nałóż gorące wieczko.Dokręć je na tyle mocno, na ile będziesz w stanie zrobić to palcami.
5. Wstaw słoiki do garnka do pasteryzacji i doprowadź wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, zdejmij pokrywkę i pozostaw słoiki w wodzie jeszcze przez 5 minut. Potem wystaw je na powierzchnię wyłożoną ściereczką i pozostaw na 24 godziny. Sprawdź stan zamknięcia słoików. Słoiki, które się nie zamknęły należy przechowywać w lodówce.
Sugestia dotycząca podania: Odcedzony i drobno pokrojony kalafior można dodać do sałatki z tuńczykiem, a w całości do sałatki ziemniaczanej. Zalewa w połączeniu z majonezem świetnie się sprawdzi jako sos.
Kalafior marynowany w curry |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych