Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami |
Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach.
Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw, a i tak zawsze będzie smakowało rewelacyjnie.
Składniki
ilość musicie dostosować do swoich potrzeb lub ilości gości
- komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus
- natka pietruszki lub świeża mięta
- zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka
- oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki
- marchewka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy
Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję na niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam. W małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej marchewki.
Dodatkowo można podać do przyprawienia sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy, który świetnie podkreśli smak verrine.
Smacznego ;)
Ps. Sos miętowy, sos z mango i tamaryndowca, komosa ryżowa są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych