Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia
Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a
liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów,
które z pewnością wyjdą nam na zdrowie. Dzięki temu, że liście zielonej herbaty
nie są poddawane fermentacji, przygotowany z nich napar zachowuje niemal
wszystkie witaminy i minerały. Prowadzone od wielu lat badania medyczne
wykazały, że zielona herbata nie tylko przyśpiesza i zwiększa poziom spalania
tłuszczu, ale także może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, m.in.
poprawiając funkcjonowanie układu krążenia i obniżając poziom
cholesterolu. Nadal prowadzone są prace
badawcze nad wykorzystaniem zielonej herbaty jako środka wspomagającego
leczenie niektórych rodzajów nowotworów w tym raka skóry, raka prostaty i raka piersi.
Mimo ogromnej popularności w Japonii, prawdziwą kolebką
zielonej herbaty są Chiny, a tradycja jej przyrządzania i picia sięga 5000 lat.
Ze względu na porę zbiorów, wiek liści, region gdzie jest uprawiana oraz sposób
zwijania liści poszczególne gatunki i rodzaje zielonej herbaty będą znacznie
różniły się smakiem.
Oprócz czystych zielonych herbat bardzo popularne i lubiane
są też te z dodatkiem suszonych owoców lub np. kwiatów jaśminu.
PS. Do przygotowania opisów korzystałam z informacji
dostępnych m.in. na stronach internetowych Richmont i Kuchnie Świata oraz z
własnych doświadczeń.
Poniżej opis kilku najczęściej spotykanych w polskich
sklepach rodzajów zielonej herbaty:
- Sencha - to kwintesencja chińskiej i japońskiej zielonej herbaty. Słowo "sencha" oznacza dosłownie "duszona herbata" i stanowi nawiązanie do sposobu produkcji, podczas którego liście są wielokrotnie zwijane i podsuszane.Za jedną z najlepszych japońskich sencha uznawana jest ta, której liście zbierane są ręcznie na plantacjach zlokalizowanych w prefekturze Kagoshima na wyspie Kiusiu. Do tej klasy herbat należy m.in. herbata Sencha Gold (Kin) firmy Hamasa charakteryzująca się subtelnym pozbawionym goryczki aromatem i wyczuwalną nutą słodyczy. Z zebranych od końca lutego do początków maja młodych listków otrzymujemy przejrzysty napar o jasnozielonym kolorze.
- Gunpowder (proch strzelniczy) - jeden najpopularniejszych rodzajów chińskich zielonych herbat. Uprawiana jest głównie w prowincji Zhejian w Chinach, chociaż jej plantacje można też spotkać w innych rejonach.. Jedną z cech tej herbaty jest to, że po przetworzeniu herbata wygląda jak małe granulki, które i otwierają się podczas procesu parzenia. Herbata gunpowder zawiera duże ilości fluorku, co może przyczynić się do zmniejszenia próchnicy zębów.
- Mao Feng - nazwa oznacza koniuszki włosów. Uprawiana i wytwarzana w prowincji Anhui jest zaliczana do najlepszych chińskich herbat. Napar ma jasnozielony kolor.Charakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym smakiem i zdecydowanym aromatem . To zarazem jedna z naszych ulubionych herbat :)
Sposób parzenia - liście zalewamy wodą o temperaturze około 70-75 °C i parzymy od 2 do 3 minut.
- Gyokuro ("drogocenna rosa") - jest zaliczana do najwyższej klasy herbat japońskich, a jej cena może sięgać kilku tysięcy dolarów za kilogram, choć oczywiście można też kupić tańsze znacznie rodzaje. Na kilka tygodni przed zbiorem uprawy osłania się przed bezpośrednim wpływem promieni słonecznych Napar ma wyraźnie zielonkawy ocień, a niemal całkowicie pozbawiony goryczki smak charakteryzuje się wyczuwalną nutę słodyczy. Gyokuro ma niższą niż pozostałe zielone herbaty zawartość taniny i wyższą zawartość chlorofilu.
- Bancha - należy do najczęściej spożywanych zielonych herbat w Japonii. Charakteryzuje się delikatnym, słodkawym smakiem smakiem i dobrze wyczuwalnym ziołowym aromatem. Pomimo niskiej zawartości kofeiny, zachowuje polifenole oraz witaminy i minerały. Jej liście są dość duże i twarde.
- Matcha - ma postać intensywnie zielonego proszku, który dodaje się do gorącej wody i miesza bambusowym miotełką nazywaną chasen. Jest używana podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty chanoyu. Uprawiana jest głównie w cieniu, a jej liście nie są podczas produkcji poddawane fermentacji. Matcha można dodawać do lodów i deserów, którym nadaje piękną zieloną barwę.
- Genmaicha - nazywana też "popcorn tea" to mieszanka herbaty sencha i prażonego ryżu. Herbata ma jasnobrązowy kolor i orzechowy zapach; Pierwotnie ryż dodawano w celu obniżenia ceny herbaty
Uwaga: Po wyłączeniu czajnika świeżo zagotowana woda traci około 2°C w ciągu minuty.
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia |
Uwielbiam zieloną herbatę, a takiej jeszcze nie próbowałam. Dziękuje za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńKamila - ale, której jeszcze nie próbowałaś ?
Usuń