Chroń jedzenie i oszczędzaj
W przypadku wielu produktów spożywczych i gotowych już potraw możemy przedłużyć ich świeżość i okres przydatności do spożycia, a dzięki temu uniknąć marnowania jedzenia i wyrzucania pieniędzy.
Chroń jedzenie i oszczędzaj |
Chroń jedzenie i oszczędzaj
Pierwsze próby pakowania próżniowego podjęto jeszcze w XIX wieku, ale ta metoda przedłużania trwałości artykułów spożywczych upowszechniła się dopiero po II wojnie światowej. Od tego czasu udało się osiągnąć ogromne postępy w zakresie efektywności pakowania próżniowego, jako wygodnego i ekonomicznego rozwiązania dla gospodarstw domowych, a na rynku pojawiła się szeroka pakowarek próżniowych.Wśród nich szczególnie wyróżniają się zaprojektowane w 1987 przez niemieckiego wynalazcę Hansa Kristena pakowarki - zgrzewarki próżniowe FoodSaver® - był to pierwszy na świecie masowo sprzedawany system pakowania próżniowego. Te niewielkie urządzenia, skutecznie eliminują powietrze, zapewniając tym samym lepszą ochronę żywności i przedłużając jej okres przydatności do spożycia.
Co daje pakowanie próżniowe
Pakowanie próżniowe może nawet pięciokrotnie wydłużyć trwałość produktów żywnościowych. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze oraz zapobiega uwalnianiu aromatów i wchłanianiu zapachów innych przechowywanych w lodówce artykułów.
Poprzez usunięcie powietrza i szczelne zamknięcie pojemnika lub woreczka, zahamowaniu ulega proces utlenianie, odpowiedzialny m.in. za ciemnienie jabłek i bananów, a do zapakowanego w ten sposób jedzenia nie mają dostępu bakterie.
Pakowanie próżniowe chroni przed wysychaniem produkty wilgotne tj. mięso, sery, owoce i warzywa czy pieczywo oraz zapobiega pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy.
Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy.
Poprzez usunięcie powietrza i szczelne zamknięcie pojemnika lub woreczka, zahamowaniu ulega proces utlenianie, odpowiedzialny m.in. za ciemnienie jabłek i bananów, a do zapakowanego w ten sposób jedzenia nie mają dostępu bakterie.
Pakowanie próżniowe chroni przed wysychaniem produkty wilgotne tj. mięso, sery, owoce i warzywa czy pieczywo oraz zapobiega pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy.
Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy.
Zgrzewarka próżniowa zajmuje niewiele miejsca, więc bez problemu zmieścisz ją na kuchennym blacie.
Poniższe tabele obrazują o ile wydłuża się trwałość zapakowanych próżniowo produktów spożywczych.
Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce
Produkty przechowywane w zamrażalniku
Poniższe tabele obrazują o ile wydłuża się trwałość zapakowanych próżniowo produktów spożywczych.
Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce
Produkty przechowywane w temperaturze
pokojowej lub w lodówce
|
Czas trwałości żywności nie zapakowanej
próżniowo
|
Czas trwałości żywności zapakowanej
próżniowo
|
Chleb, bułeczki
|
2 do 4 dni
|
7 -9 dni
|
Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.)
|
2 do 3 tygodni
|
4 do 8 miesięcy
|
Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.)
|
2 do 3 dni
|
1 tydzień
|
Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.)
|
5 do 7 dni
|
2 tygodnie
|
Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób)
|
2 do 3 dni
|
7-10 dni
|
Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka
szparagowa, groszek, kukurydza, itp.
|
4 do 7 dni
|
do 3 tygodni
|
Ugotowany makaron, pieczone mięso
|
2 do 3 dni
|
9-11 dni
|
Orzechy i nasiona
|
5 do 7 miesięcy
|
2
lata
|
Produkty
przechowywane w zamrażalniku
|
Czas trwałości żywności nie zapakowanej
próżniowo
|
Czas trwałości żywności zapakowanej
próżniowo
|
Chleb, bułeczki
|
6 do 8 miesięcy
|
1-3 lata
|
Ryby
|
około 6 miesięcy
|
2 lata
|
Warzywa i owoce
|
6 do 12 miesięcy
|
2 lata
|
Mięso (wołowina, wieprzowina, drób)
|
około 6 miesięcy
|
2-3 lata
|
Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka
szparagowa, groszek, kukurydza, itp.
|
4 do 7 dni
|
2-3 lata
|
Pakowanie próżniowe żywności to przede wszystkim oszczędność czasu i pieniędzy…W mojej kuchni zgrzewarka to nieodłączny element wyposażenia. Teraz mam pewność, że wszystkie produkty są świeże i zachowują swoje cenne wartości odżywcze. Tymczasem folię do pakowania próżniowego kupuję u tego wiodącego producenta http://www.modernomundo.pl/oferta/folie/ , który produkcją opakowań z folii miękkich zajmujemy się od wielu lat.
OdpowiedzUsuń