Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa
Francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych
rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z
ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do
niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny
poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto
przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego wyśmienitego przysmaku:)
Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się zimą
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa
Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się zimą
Konfitura brzoskwiniowa
- 3,5 kg brzoskwiń (waga przed wypestkowaniem)
- sok i skórka otarta z jednej małej cytryny
- 1,5 do 2,5 szklanek cukru (w zależności od tego jak słodkie są owoce)
Konfitura brzoskwiniowa
Brzoskwinie wkładam na dwie minuty do wrzącej wody, odcedzam, schładzam w zimnej wodzie, obieram ze skórki i pozbawiam pestek. Obrane owoce kroję na małe kawałki, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka godzin, aby puściły sok.
Tak przygotowane brzoskwinie gotuję na jak najmniejszym ogniu do czasu, aż owoce się rozpadną i uzyskam odpowiadającą mi konsystencję konfitur. Trzeba pamiętać, aby mieszać konfiturę, szczególnie pod koniec smażenia, aby się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15-20 minut.
Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką.
Konfitura brzoskwiniowa z wolnowaru
Uwaga: do wolnowaru Crock-pot o pojemności od 5,7 do 6 litrów mieści się około 2,5 do 3,5 kg brzoskwiń w zależności od tego jak drobno je pokroicie. Umyte, obrane, pozbawione pestek i drobno pokrojone owoce umieszczam w misie wolnowaru, dodaję cukier i sok z cytryny. Ustawiam wolnowar na opcję low i czas od 5 do 7 godzin (wszystko zależy od tego jak miękkie są owoce) Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, wolnowarzę jeszcze przez około 1 godziny i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut.Aktualizacja: W zależności od tego jak soczyste są owoce oraz od tego jak działa Wasz wolnowar czas odparowywania bez pokrywy może zająć nawet kilka godzin
Kocham takie śniadanka. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
My też :)
Usuńmuszę w tym roku zrobić zapas takich konfitur :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo warto :)
Usuń