Sos mięsny do makaronu
Przepis na sos mięsny do makaronu jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną.
Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską potrawę kheema, którą także bardzo lubimy.
Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. i smażę, aż cebula się zeszkli.
Podsmażoną z przyprawami cebulę i drobno pokrojone pomidory dodaję do mięsa, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę około 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewam łyżką wody, jeśli zbyt rzadki odparowuję nadmiar płynu.
Przed podaniem posypuję parmezanem i łyżką świeżo posiekanej kolendry
*** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju.
Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską potrawę kheema, którą także bardzo lubimy.
Sos mięsny do makaronu |
Sos mięsny do makaronu - składniki
- około 500 g mielonej wołowiny
- 3 bardzo duże lub 4 średnie drobno pokrojone pomidory (najlepiej malinowe lub "bawole serce")
- 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
- 2-3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę mielonych
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka chili w proszku lub pieprzu cayenne
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- duża szczypta kurkumy
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- makaron spaghetti
- starty na tarce parmezan
- a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :)
Sos mięsny do makaronu - przygotowanie
Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor.Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. i smażę, aż cebula się zeszkli.
Podsmażoną z przyprawami cebulę i drobno pokrojone pomidory dodaję do mięsa, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę około 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewam łyżką wody, jeśli zbyt rzadki odparowuję nadmiar płynu.
Przed podaniem posypuję parmezanem i łyżką świeżo posiekanej kolendry
*** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju.
Sos mięsny do makaronu |
Mięso wołowe w połączeniu z imbirem? Takiego spaghetti na pewno jeszcze nie robiłem, a przepis bardzo intrygujący, więc pewnie spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńImbir i czosnek doskonale komponuje się z mieloną wołowiną, więc powinno Ci zasmakować :)
UsuńRobi wrażenie, już byłam w sklepie!
OdpowiedzUsuńJest bardzo uniwersalny :)
Usuń