Idealne ciasto na pizzę
Idealne ciasto na pizzę
prosty przepis na spód do pizz.
Idealne ciasto na pizzę to co najmniej połowa sukcesu, a ciasto do pizzy z poniższego przepisu, zaczerpniętego z książki "Kuchnia smaków i zapachów. 300 przepisów na robota Kohersen MyCook" jest naszym zdaniem doskonałe. Ładnie wyrośnięte na brzegach i cienkie po środku, chrupiące na spodzie, a przy tym wyjątkowo smaczne. Jeśli wolisz grubszy spód do pizzy, to skorzystaj z przepisu Pizza jak z Pizza Hut .
Z takiego ciasta na pizzę byłby dumny nawet rodowity Włoch
Z poniżej podanych proporcji otrzymaliśmy pizzę, którą najadły się trzy osoby.
Idealne ciasto na pizzę - składniki
- 150 ml wody
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki (używam mąki pszennej typ 450 lub 550)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 20 g oliwy (czasami zamiast oliwy dodaję olej kujawski rzepakowy i moim zdaniem jest to znacznie lepsze rozwiązanie)
Dodatki do pizzy
Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno posiekaną papryczką jalapeno. To jakich użyjecie dodatków zależy tylko od Waszej fantazji.Idealne ciasto na pizzę przepis
Mąkę wymieszałam z suchymi drożdżami. Wszystkie składniki umieściłam w misie miksera i wyrabiałam za pomocą haka do ciast przez około 10-15 minut.Z ciasta uformowałam kulę i pozostawiłam w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ważne:
Gotowego ciasta nie wałkujemy, ale rozciągamy dłońmi na boki, powinno mieć grubość około 3 do 4 milimetrów. formujemy okrągły placek.
Gotowy placek posmarowałam sosem do pizzy, posypałam startym żółtym serem, ułożyłam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce). Czasami posypuję pizzę drugą warstwą żółtego sera.
Pizzę ułożyłam na blasze i piekłam w piekarniku nagrzanym do 220-240 stopni (grzanie góra - dół) przez około 15 do 20 minut.
Uwaga: naszą ostatnią pizzę upiekliśmy na papierze do pieczenia, który w naszej opinii sprawdził się znacznie lepiej, niż blachy do pizzy.
Przygotowanie ciasta na pizzę w robotach termomiksujących
Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić miksując przez 10 sekund z prędkością 8, po czym przesypać do innego naczynia.Wszystkie składniki ciasta włożyć w podanej wyżej kolejności do naczynia miksującego. Ustawić czas 2 minuty, prędkość "wyrabianie ciast".
Ciasto pozostawiam na około 15 minut w naczyniu głównym do wyrośnięcia.
Dalej postępujemy jak wyżej
Idealne ciasto na pizzę
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych