Mini serniczki na zimno z serków waniliowych
Nie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie, z których często korzystam.
Książki i poradniki kulinarne są dla mnie inspiracją do eksperymentów i ulepszania przepisów, w taki sposób, aby smakowały nam i naszym gościom. Ceramika nadaje moim wyrobom charakteru, a słodycze..... ? Te uwielbiam w każdej postaci bez wyjątku :)
Mini serniczki, które widzicie na zdjęciu zostały przygotowane w niewielkich ramekinach. Dodatkowo ozdobiłam je serduszkami zrobionymi z malinowej galaretki.
Takie serniczki to deser uniwersalny. Szybki do przygotowania, niedrogi i bardzo smaczny.
Przepis dostałam od naszej koleżanki Sabinki, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu
Składniki
Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami gorącej wody i podgrzewając mieszam do czasu, aż się rozpuści. Trzeba jedynie uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia.
Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier puder, a na sam koniec nie przerywając ubijania, kolejno po jednym serku waniliowym. Kiedy masa dobrze się połączy dodaję żelatynę i miksuję jeszcze około minuty.
Masę sernikową przelewam do formy lub foremek i wkładam na 3 do 4 godzin do lodówki. Kiedy serniczki stężeją, zalewam je powoli chłodną galaretką, dekoruję owocami i gotowe!
Czasami wycinam z gotowej już galaretki różne kształty i ozdabiam każdą porcję, tak jak widzicie na zdjęciu.
Książki i poradniki kulinarne są dla mnie inspiracją do eksperymentów i ulepszania przepisów, w taki sposób, aby smakowały nam i naszym gościom. Ceramika nadaje moim wyrobom charakteru, a słodycze..... ? Te uwielbiam w każdej postaci bez wyjątku :)
Mini serniczki, które widzicie na zdjęciu zostały przygotowane w niewielkich ramekinach. Dodatkowo ozdobiłam je serduszkami zrobionymi z malinowej galaretki.
Takie serniczki to deser uniwersalny. Szybki do przygotowania, niedrogi i bardzo smaczny.
Przepis dostałam od naszej koleżanki Sabinki, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu
Składniki
- 5 małych serków homogenizowanych o smaku waniliowym (po około 140 g każdy)
- 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%,
- 6-7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w wodzie
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki owocowe (smak do wyboru),
- opcjonalnie ulubione owoce.
Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami gorącej wody i podgrzewając mieszam do czasu, aż się rozpuści. Trzeba jedynie uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia.
Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier puder, a na sam koniec nie przerywając ubijania, kolejno po jednym serku waniliowym. Kiedy masa dobrze się połączy dodaję żelatynę i miksuję jeszcze około minuty.
Masę sernikową przelewam do formy lub foremek i wkładam na 3 do 4 godzin do lodówki. Kiedy serniczki stężeją, zalewam je powoli chłodną galaretką, dekoruję owocami i gotowe!
Czasami wycinam z gotowej już galaretki różne kształty i ozdabiam każdą porcję, tak jak widzicie na zdjęciu.
Co tam trendy, liczy się to co smakuje i jest sprawdzone. Przynajmniej dla mnie:-) pycha serniczki,zamawiam jedną porcję w uroczym naczynku:-)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszamy do nas, właśnie robię doskonały włoski deser - przepis niebawem pojawi się na blogu :)
UsuńUwielbiam takie szybkie i proste desery, które można przygotować na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuńBo proste potrawy są najsmaczniejsze :)
UsuńDzisiaj zrobię bo brzmi apetycznie.
OdpowiedzUsuń