Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)
Ten przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach termomiksujących, a dokładniej piernik został przygotowany w robocie Kohersen Mycook.
Również mąkę gryczaną i przyprawę do piernika zrobiłam sama, dosłownie w kilka chwil.
Piernik można dodatkowo ozdobić polewą i posypać orzechami.
Smacznego :)
Seria: Kohersen przepisy
Również mąkę gryczaną i przyprawę do piernika zrobiłam sama, dosłownie w kilka chwil.
Piernik nie zawiera glutenu, jajek, cukru i mleka, a mimo to jest wyjątkowo smaczny. Warto zachować sobie ten przepis, bo choć do świąt jeszcze sporo czasu, to w ferworze przygotowań, możemy o nim zapomnieć.
Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie.Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - składniki
- 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej)
- 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 100 g suszonych śliwek
- 1 średnia cukinia (około 300 g)
- 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka octu
- 3 łyżeczki kakao lub karobu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) |
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - przygotowanie
Kaszę gryczaną wsypujemy do naczynia głównego i mielimy na mąkę (czas 2 minuty, prędkość turbo). Po zmieleniu przesypujemy do innego naczynia i mieszamy z sodą oczyszczoną i przeprawą do piernika. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie uruchomiamy mikser. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra i dół) około 25 minut.Piernik można dodatkowo ozdobić polewą i posypać orzechami.
Smacznego :)
Seria: Kohersen przepisy
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) |
Jakie połączenie składników! Coś cudownego! Nigdy bym nie wpadła na taki pomysł .
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
A efekt wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, wygląda naprawdę świetnie - nigdy bym na to sama nie wpadła :P
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić - jest wyjątkowo smaczny :)
Usuńprzypomnijcie ten przepis przed świętami, bo wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńNajłątwiej będzie, jeśli sobie zapiszesz :)
UsuńInteresujacy przepis :) Tylko czy tak fajnie wyjdzie bez uzycia termomiksera ;P
OdpowiedzUsuńJuż to sprawdzałam, z Kohersena jest bardziej pulchny :)
Usuń