Zróbmy sobie.... masło
Zróbmy sobie masło
Takie prawdziwe, śmietankowe, mega smarowne.Idealne do pajdy świeżego chleba i domowej chałki, posypanej obficie kruszonką.
Bez tłuszczów roślinnych i innych zbędnych dodatków jak barwniki, aromaty czy emulgatory.
Po prostu masło ze śmietany, jak to za dawnych lat bywało.
A jeśli jeszcze uda Wam się kupić śmietanę od rolnika, to już będzie naprawdę suuuuper :)
Zasada jest prosta - im tłustsza śmietana, tym więcej masła z niej otrzymamy.
Masło można przygotować w domu na kilka sposobów. Romantycy, tęskniący do tradycji i sielskich wiejskich widoków mogą wyszukać gdzieś na targach staroci starodawne, pięknie maselnice i w zaciszu domowego ogrodu godzinami ubijać śmietanę, podziwiając przy tym piękno okolicznej przyrody.
Pozostałym łatwiej będzie zrobić masło metodą słoikową, zajmie to co prawda kilkadziesiąt minut, ale nie ma rzeczy niemożliwych, Dodatkowo po roku potrząsania słoikiem wyrobicie sobie bicepsy jak u kulturysty. Można też skorzystać miksera - masło będzie gotowe maksymalnie po 20 minutach.
Najszybciej i bez wysiłku można przygotować cudownie śmietankowe, domowe masło korzystając z robota kuchennego takiego jak np. Kohersen Mycook, który całą pracę wykona za nas w dosłownie 3 do 5 minut, w a bonusie otrzymamy jeszcze pyszną maślankę.
Przepis na domowe masło
- 500 - 600 ml śmietany o zawartości tłuszczu 36% lub więcej (w sklepach jest już dostępna śmietana o zawartości tłuszczu 42%)
- opcjonalnie: szczypta soli
Zróbmy sobie.... masło |
Jak zrobić masło bez miksera
Wlać dobrze schłodzoną śmietanę do słoika o pojemności minimum 1,5 litra i energicznie potrząsać (czas ubijania masła zależy od jakości śmietany i.... siły z jaką potrząsamy słojem - średnio zajmuje to od 30 minut do godziny czasu).Kiedy od płynu (czyli maślanki) oddzielą się już grudki masła, odlewamy maślankę, a masło przekładamy na gęste sito, przepłukujemy bardzo zimną wodą i potrząsając sitem formujemy kulkę.
Jak zrobić masło mikserem
Wlać dobrze schłodzoną śmietanę do wysokiego naczynia. Miksować na najwyższych obrotach do chwili pojawienia się grudek masła i oddzielenia maślanki. Zajmie to około 10-20 minut w zależności od mocy miksera. Kiedy od płynu (czyli maślanki) oddzielą się już grudki masła, odlewamy maślankę (jest bardzo smaczna) a masło przekładamy na gęste sito, przepłukujemy bardzo zimną wodą i potrząsając sitem formujemy kulkę.Jak zrobić masło w Kohersen Mycook
Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę, ubijać z prędkością 5 przez 3 do 5 minut. Czas ubijania zależy od zawartości tłuszczu w użytej śmietanie. Zlać maślankę, przełożyć masło do gęstego sita i przepłukać zimną, a jeszcze lepiej lodowatą wodą.Potrząsając sitem uformować kulkę masła.
Domowe masło zachowuje świeżość około 6 do 9 dni. Z 500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 36% otrzymujemy około 190 -210 g masła, cena jest więc porównywalna do najtańszego masła dostępnego na sklepowych półkach, ale.... wiemy co jemy :)
To co może Was zdziwić to... kolor masła, Naturalne, domowe masło ma niemalże biały kolor, natomiast to, które jest dostępne w sklepach, swoją kremową lub żółtawą barwę zawdzięcza dodawanemu w procesie produkcji karotenowi.
Seria: Kohersen przepisy
Zróbmy sobie.... masło |
Co do robota kuchennego: chodzi o to, żeby ją ubijać, aż zacznie się robić sztywna? Nie do końca rozumiem, w którym momencie będę tę maślankę miała...
OdpowiedzUsuńElu podczas ubijania najpierw powstanie bita śmietana, nie przerywasz wówczas ubijania, tylko nadal miksujesz, aż zaczną powstawać grudki masła i biały wodnisty płyn (czyli maślanka)
UsuńWszystko jasne :) Zabieram się za produkcję :)
UsuńEla - warto - takie domowe masło jest rewelacyjne :)
UsuńW sumie fajnie wygląda, nigdy o tym nie słyszałam :P
OdpowiedzUsuńNaszym zdaniem warto, zwłaszcza, że w ten sposób możesz zrobić nie tylko masło, ale też wiele, wiele innych smakołyków
Usuń