Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie dla młodszych i starszych łakomczuchów. Słodka, puszysta, pachnąca wanilią chałka z kruszonką lub makiem zawsze poprawia mi nastrój.
Z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem smakuje wyśmienicie (tutaj przepis na domowe masło). Z tego ciasta można też przygotować pyszne bułeczki z rodzynkami
Smacznego :)
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, całość dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Cukier utrzeć z jajkami, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto.
Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość)
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3*** części i z każdej z nich uformować wałek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową, ułożyć na niej wałeczki ciasta i zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki).
Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem.
Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu).
Wariant użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 30 s, w temperaturze 100ºC, z prędkością 2. Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast".
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3*** części i z każdej z nich uformować wałek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową, ułożyć na niej wałeczki ciasta i zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki).
Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem.
Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu).
*** Można oczywiście upleść warkocz z 4, a nawet z 9 części - film instruktażowy poniżej.
Z domowym, samodzielnie przygotowanym masłem smakuje wyśmienicie (tutaj przepis na domowe masło). Z tego ciasta można też przygotować pyszne bułeczki z rodzynkami
Smacznego :)
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
składniki
- 100 g masła
- 150 ml letniego mleka (półtorej MK mleka)
- 40 g drożdży
- 50 g cukru
- 500 g mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 małe jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka do posmarowania chałki
- kruszonka
Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
Wariant dla tradycjonalistówDrożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, całość dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Cukier utrzeć z jajkami, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto.
Na koniec dodać rozpuszczone i dobrze wystudzone masło, wyrabiać jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość)
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3*** części i z każdej z nich uformować wałek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową, ułożyć na niej wałeczki ciasta i zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki).
Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem.
Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu).
Wariant użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować przez 30 s, w temperaturze 100ºC, z prędkością 2. Do roztopionego masła dodawać kolejno pozostałe składniki, ustawić czas 3 minuty, prędkość "wyrabianie ciast".
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, chwilkę wyrabiać, podzielić na 3*** części i z każdej z nich uformować wałek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową, ułożyć na niej wałeczki ciasta i zapleść warkocz (końcówki warkocza podłożyć pod spód chałki).
Uformowaną chałkę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką lub makiem.
Piec przez 25–30 min, w temperaturze 180–200ºC. (grzałka góra i dół, bez termoobiegu).
*** Można oczywiście upleść warkocz z 4, a nawet z 9 części - film instruktażowy poniżej.
Chałka krok po kroku |
Wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńMiło mi czytać takie słowa :)
UsuńSmakuje równie dobrze, jak wygląda :)