TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki

Kluski na parze, buchty, pampuchy - nazw jest wiele, ale smak zawsze wyśmienity.
Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno do wszelkiego typu gulaszy, jak i słodkich sosów. Można je polać słodką śmietanką i podawać z owocami. Wariantów jest mnóstwo.
Większość przepisów, które znam zawiera całe jajka, jednak jakiś czas temu Gosia podpowiedziała mi aby dodała tylko żółtka i był to doskonały pomysł.
Wypróbujcie - warto :)

Składniki - proporcje na około 20 sztuk
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej (około 400 g) - najlepiej sprawdza się nam mąka typ 405 lub 450 lub 500)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
Przygotowanie 
Wersja dla tradycjonalistów
Do letniego mleka wsypać 1 łyżkę mąki i cukier, lekko wymieszać i dodać pokruszone drożdże. Odstawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia, po czym dodać żółtka, mąkę, sól i wyrobić ciasto,  pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać, do czasu uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.  Ciasto będzie kleiło się do rąk, ale staram się nie podsypywać go mąką.
Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką lub folią  i pozostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Stolnicę oprószyć mąką.  Ciasto podzielić  na około 20 porcji i uformować kluski, podwijając krawędzie pod spód każdej z nich (nazywa się to "napinaniem brzuszków" - dzięki temu pampuchy nie opadają podczas parowania).
Kluski ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 do 20 minut.
Garnek o dużej średnicy napełnić w 3/4 wysokości wodą, nakryć siatką do parowania, ułożyć kluski, przykryć je odpowiednio większym naczyniem i parować około 7-10 minut każdą partię.
Podawać na słodko z dowolnym sosem owocowym, czekoladowym lub z gulaszem.

Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook 
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki - najpierw płynne, później cukier i rozkruszone drożdże, następnie mąkę i na samym końcu sól.
Ustawić czas 2 minuty i  prędkość "wyrabianie ciast".
Ciasto przełożyć do dużej misy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia,  powinno podwoić swoją objętość.
Wyrobione ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić okrągłe kluski. Pampuchy układać na metalowej części parowara i tacy z tworzywa, odstawić w ciepłe miejsce i odczekać około 20 minut na wyrośnięcie.
Do naczynia miksującego wlać 700 ml wrzątku. Zaprogramować czas 10 minut, temperatura 120°C i prędkość 2
Seria: Kohersen przepisy

Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki

Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki

Komentarze

  1. No takie domowe są najlepsze. Moja babcia często robiła. Mi zdarza się sporadycznie☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. bede dzisiaj robic, babcia czesto takie robila !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych