Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki
Kluski na parze, buchty, pampuchy - nazw jest wiele, ale smak zawsze wyśmienity.
Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno do wszelkiego typu gulaszy, jak i słodkich sosów. Można je polać słodką śmietanką i podawać z owocami. Wariantów jest mnóstwo.
Większość przepisów, które znam zawiera całe jajka, jednak jakiś czas temu Gosia podpowiedziała mi aby dodała tylko żółtka i był to doskonały pomysł.
Wypróbujcie - warto :)
Składniki - proporcje na około 20 sztuk
Wersja dla tradycjonalistów
Do letniego mleka wsypać 1 łyżkę mąki i cukier, lekko wymieszać i dodać pokruszone drożdże. Odstawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia, po czym dodać żółtka, mąkę, sól i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać, do czasu uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta. Ciasto będzie kleiło się do rąk, ale staram się nie podsypywać go mąką.
Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką lub folią i pozostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na około 20 porcji i uformować kluski, podwijając krawędzie pod spód każdej z nich (nazywa się to "napinaniem brzuszków" - dzięki temu pampuchy nie opadają podczas parowania).
Kluski ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 do 20 minut.
Garnek o dużej średnicy napełnić w 3/4 wysokości wodą, nakryć siatką do parowania, ułożyć kluski, przykryć je odpowiednio większym naczyniem i parować około 7-10 minut każdą partię.
Podawać na słodko z dowolnym sosem owocowym, czekoladowym lub z gulaszem.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki - najpierw płynne, później cukier i rozkruszone drożdże, następnie mąkę i na samym końcu sól.
Ustawić czas 2 minuty i prędkość "wyrabianie ciast".
Ciasto przełożyć do dużej misy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrobione ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić okrągłe kluski. Pampuchy układać na metalowej części parowara i tacy z tworzywa, odstawić w ciepłe miejsce i odczekać około 20 minut na wyrośnięcie.
Do naczynia miksującego wlać 700 ml wrzątku. Zaprogramować czas 10 minut, temperatura 120°C i prędkość 2
Seria: Kohersen przepisy
Trudno byłoby mi wskazać osobę, która nie lubi klusek na parze. Pasują zarówno do wszelkiego typu gulaszy, jak i słodkich sosów. Można je polać słodką śmietanką i podawać z owocami. Wariantów jest mnóstwo.
Większość przepisów, które znam zawiera całe jajka, jednak jakiś czas temu Gosia podpowiedziała mi aby dodała tylko żółtka i był to doskonały pomysł.
Wypróbujcie - warto :)
Składniki - proporcje na około 20 sztuk
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 czubate szklanki mąki pszennej (około 400 g) - najlepiej sprawdza się nam mąka typ 405 lub 450 lub 500)
- 2 żółtka
- 2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
- 1 czubata łyżeczka cukru
- duża szczypta soli
Wersja dla tradycjonalistów
Do letniego mleka wsypać 1 łyżkę mąki i cukier, lekko wymieszać i dodać pokruszone drożdże. Odstawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia, po czym dodać żółtka, mąkę, sól i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać, do czasu uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta. Ciasto będzie kleiło się do rąk, ale staram się nie podsypywać go mąką.
Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką lub folią i pozostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na około 20 porcji i uformować kluski, podwijając krawędzie pod spód każdej z nich (nazywa się to "napinaniem brzuszków" - dzięki temu pampuchy nie opadają podczas parowania).
Kluski ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 do 20 minut.
Garnek o dużej średnicy napełnić w 3/4 wysokości wodą, nakryć siatką do parowania, ułożyć kluski, przykryć je odpowiednio większym naczyniem i parować około 7-10 minut każdą partię.
Podawać na słodko z dowolnym sosem owocowym, czekoladowym lub z gulaszem.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki - najpierw płynne, później cukier i rozkruszone drożdże, następnie mąkę i na samym końcu sól.
Ustawić czas 2 minuty i prędkość "wyrabianie ciast".
Ciasto przełożyć do dużej misy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Wyrobione ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić okrągłe kluski. Pampuchy układać na metalowej części parowara i tacy z tworzywa, odstawić w ciepłe miejsce i odczekać około 20 minut na wyrośnięcie.
Do naczynia miksującego wlać 700 ml wrzątku. Zaprogramować czas 10 minut, temperatura 120°C i prędkość 2
Seria: Kohersen przepisy
Kluski na parze, buchty, pampuchy czyli napinamy brzuszki |
No takie domowe są najlepsze. Moja babcia często robiła. Mi zdarza się sporadycznie☺️
OdpowiedzUsuńbede dzisiaj robic, babcia czesto takie robila !
OdpowiedzUsuń