Maślane ciasteczka z syropem klonowym
Za oknem mokro i ponuro, więc dla poprawy nastroju zrobiliśmy.... ciasteczka.
Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym i prawdziwą wanilią. Te z poniższego przepisy są bardzo uniwersalne. Można je wzbogacić o dodatek ciemnego kakao lub orzechów albo migdałów. Można, tak jak zrobiliśmy to tym razem, ograniczyć się jedynie do nadania im pysznego klonowego smaku.
Składniki
jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Natomiast jeśli chodzi o kakao to w mojej opinii nie ma lepszego od tego produkowanego przez firmę VanHouten. Do np.włoskiego deseru tiramisu to produkt typu must have (musisz mieć)
Masło utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach, nie przerywają ubijania dodać żółtko rozbełtane z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera o połowę, dodać mąkę (samą lub wymieszaną z kakao albo zmielonymi migdałami) i miksować do połączenia składników
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 3mm na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć za pomocą foremek niewielkie ciasteczka (u nas zazwyczaj o średnicy około 3 - 4 cm).
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 12 do 15 minut (do lekkiego zrumienienia).
Ale nie takie zwykłe maślane, które pieczemy dość często, lecz przepyszne ciasteczka z syropem klonowym i prawdziwą wanilią. Te z poniższego przepisy są bardzo uniwersalne. Można je wzbogacić o dodatek ciemnego kakao lub orzechów albo migdałów. Można, tak jak zrobiliśmy to tym razem, ograniczyć się jedynie do nadania im pysznego klonowego smaku.
Składniki
jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
- 120 g miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 2 łyżki jasnego syropu klonowego
- 2 czubate łyżki cukru (lub nieco więcej, jeśli lubić bardzo słodkie wypieki)
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie można dodać: 1 czubatą łyżka dobrej jakości ciemnego kakao (doskonałe jest np. VanHouten) lub 3 łyżki zmielonych na proszek, a następnie przetartych przez sitko i dodanych do mąki migdałów.
Natomiast jeśli chodzi o kakao to w mojej opinii nie ma lepszego od tego produkowanego przez firmę VanHouten. Do np.włoskiego deseru tiramisu to produkt typu must have (musisz mieć)
Masło utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach, nie przerywają ubijania dodać żółtko rozbełtane z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera o połowę, dodać mąkę (samą lub wymieszaną z kakao albo zmielonymi migdałami) i miksować do połączenia składników
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 3mm na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć za pomocą foremek niewielkie ciasteczka (u nas zazwyczaj o średnicy około 3 - 4 cm).
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 12 do 15 minut (do lekkiego zrumienienia).
Maślane ciasteczka z syropem klonowym |
Pyszne muszą być!:-)
OdpowiedzUsuń