Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu w poście zatytułowanym
Chroń jedzenie i oszczędzaj
Zgrzewarki próżniowe mają jednak szereg innych, nie mniej istotnych z punktu widzenia domowego budżetu zastosowań, m.in. możliwość wykorzystywania folii i worków do pakowania próżniowego do przygotowywania posiłków zgodnie z metodą
sous vide i sezonowania wołowiny na steki. Dzięki tym rozwiązaniom nie tylko oszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje i uniknąć marnotrawienia jedzenia.
|
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają |
Przyrządzanie potraw metodą
sous vide (co w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza „w próżni”) polega na powolnym gotowaniu zapakowanych próżniowo produktów w odpowiedniej temperaturze (zazwyczaj nieprzekraczającej 70 stopni C). Dzięki temu następuje mniejsza, niż w przypadku tradycyjnych metod gotowania, redukcja masy użytych składników, zostają zachowane cenne dla zdrowia witaminy i minerały, a potrawy są wyjątkowo soczyste oraz charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem użytych przypraw.
|
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają |
Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie kruchości, delikatności i aromatu przeznaczonym na steki porcjom mięsa (najczęściej polędwicy, antrykotowi, rozbefowi). Do przygotowania w domu doskonałych steków najczęściej wykorzystuje się metodę dojrzewania na mokro w warunkach próżni. Dodatkową zaletą sezonowania mięsa w woreczkach próżniowych jest fakt, że wołowina nie traci wówczas tak dużo ze swojej objętości, jak w przypadku sezonowania na sucho, a jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga zachowania rygorystycznych norm. Wystarczy przeznaczone na steki kawałki mięsa zapakować próżniowo (każdy stek w osobnym woreczku) i pozostawić w lodówce na okres od 10 dni do 3 tygodni .
Na rynku są dostępne również worki próżniowe do mrożenia i gotowania na parze oraz specjalne worki z taśmą absorbującą do pakowania wilgotnej żywności.
Wykorzystując do przygotowywania potraw sous vide lub dojrzewania mięsa zgrzewarki oraz folie i woreczki do pakowania próżniowego mamy pewność, że przygotowane w ten sposób posiłki są w pełni bezpieczne dla zdrowia.
|
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają |
jakie soczyste te mięsiwa :)
OdpowiedzUsuńBo odpowiednio zamarynowane i usmażone :)
Usuńdziwi mnie, że sa i tka mało popularne, ja mam model za ponad 300 zł , food saver, a przydaje się non stop. Nic nie śmierdzi w lodówce
OdpowiedzUsuńTeż używam zgrzewarki bardzo często, m.in. do marynowania mięsa i uważam, że to świetny sprzęt.
Usuń