Barazek - sezamowe ciasteczka
Barazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego Wschodu.
Najlepsze barazek można zjeść w dzielnicy Maidan w Damaszku, słynie z nich, znana w całym regionie cukiernia Daoud Brothers Sweets
Ps.
Czasami kiedy nie mam pistacji dodaję do mąki 1 lub 2 łyżki zmielonych na proszek, wymieszanych z cukrem pudrem i następnie przesianych przez sitko migdałów. Bardzo dobrze smakują także z dodatkiem orzechów pekan.
Barazek w niektórych regionach nazywane są barazik.
Składniki
Ciasteczka - proporcje na około 80 ciasteczek
Na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z dodatkiem wody, do czasu rozpuszczenia miodu i uzyskania gęstego syropu. Do przestudzonego syropu dodajemy około dwie trzecie sezamu i dokładnie mieszamy,
Wariant dla tradycjonalistów
Najlepsze barazek można zjeść w dzielnicy Maidan w Damaszku, słynie z nich, znana w całym regionie cukiernia Daoud Brothers Sweets
Ps.
Czasami kiedy nie mam pistacji dodaję do mąki 1 lub 2 łyżki zmielonych na proszek, wymieszanych z cukrem pudrem i następnie przesianych przez sitko migdałów. Bardzo dobrze smakują także z dodatkiem orzechów pekan.
Barazek w niektórych regionach nazywane są barazik.
Składniki
Ciasteczka - proporcje na około 80 ciasteczek
- 180 g sezamu (lub więcej w razie potrzeby)
- 50 g pokruszonych pistacji
- 300 g mąki pszennej
- 170 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej (jeszcze smaczniejsze są z masłem ghee)
- 150 g brązowego cukru (można zastąpić zwykłym białym cukrem)
- 5 łyżek mleka lub mleka skondensowanego lub wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie pół łyżeczki mahlab (pestki dzikich wiśni)
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 4 do 5 łyżek wody
Na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z dodatkiem wody, do czasu rozpuszczenia miodu i uzyskania gęstego syropu. Do przestudzonego syropu dodajemy około dwie trzecie sezamu i dokładnie mieszamy,
Wariant dla tradycjonalistów
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (lub proszkiem do pieczenia). Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, mleko i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na minimum 15 minut.Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje sezamu wymieszanego z syropem miodowym i rozsmarować na każdym ciastku. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (warstwa z sezamem powinna być na górze) i piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 minut w temperaturze 170ºC.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego włożyć mąkę, suche drożdże (lub proszek do pieczenia), cukier, miękkie masło i mleko. Ustawić czas 1 minuta, prędkość 5-6.
Ciasto
rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka.
Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę,
obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście.
Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje
sezamu wymieszanego z syropem miodowym i rozsmarować na każdym ciastku.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, warstwa z sezamem powinna być na górze. Piec na jasnozłoty
kolor przez 15-20 min, w temp. 170ºC.
Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Zanurzamy je do połowy w pistacjach, po czym kulkę z przyklejonymi pistacjami spłaszczamy w dłoniach. Na część bez pistacji nakładamy łyżeczką sezam wymieszany z syropem miodowym.
Seria: Kohersen przepisy
Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Zanurzamy je do połowy w pistacjach, po czym kulkę z przyklejonymi pistacjami spłaszczamy w dłoniach. Na część bez pistacji nakładamy łyżeczką sezam wymieszany z syropem miodowym.
Seria: Kohersen przepisy
ooo tak! Najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńWiemy, wiemy :)
UsuńZrobiłam też "polską" wersję - z żurawiną :D
Wyglądają wspaniale 😊😊
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń