TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Barazek - sezamowe ciasteczka

Barazek -  małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego Wschodu.
Najlepsze barazek można zjeść w dzielnicy Maidan w Damaszku, słynie z nich, znana w całym regionie cukiernia Daoud Brothers Sweets

Ps.
Czasami kiedy nie mam pistacji dodaję do mąki 1 lub 2 łyżki zmielonych na proszek, wymieszanych z cukrem pudrem i następnie przesianych przez sitko migdałów. Bardzo dobrze smakują także z dodatkiem orzechów pekan.
Barazek w niektórych regionach nazywane są barazik.


Składniki
Ciasteczka - proporcje na około 80 ciasteczek

  • 180 g sezamu (lub więcej w razie potrzeby)
  • 50 g pokruszonych pistacji
  • 300 g  mąki pszennej
  • 170 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej (jeszcze smaczniejsze są z masłem ghee)
  • 150 g brązowego cukru (można zastąpić zwykłym białym cukrem)
  • 5 łyżek mleka lub mleka skondensowanego lub wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie pół łyżeczki mahlab (pestki dzikich wiśni)
Syrop miodowy z sezamem
  • 1/4 szklanki płynnego miodu 
  • 4 do 5 łyżek wody 
Przygotowanie syropu
Na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z dodatkiem wody, do czasu rozpuszczenia miodu i uzyskania gęstego syropu. Do przestudzonego syropu dodajemy około dwie trzecie sezamu i dokładnie mieszamy,
    Przygotowanie
    Wariant dla tradycjonalistów
     
    Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (lub proszkiem do pieczenia). Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, mleko i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto.  Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na minimum 15 minut.Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje sezamu wymieszanego z syropem miodowym i rozsmarować na każdym ciastku. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (warstwa z sezamem powinna być na górze) i piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 minut w temperaturze 170ºC.

    Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook 
    Do naczynia miksującego włożyć mąkę, suche drożdże (lub proszek do pieczenia), cukier, miękkie masło i mleko. Ustawić czas 1 minuta, prędkość  5-6.  
    Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje sezamu wymieszanego z syropem miodowym i rozsmarować na każdym ciastku. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, warstwa z sezamem powinna być na górze. Piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 min, w temp. 170ºC.
    Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Zanurzamy je do połowy w pistacjach, po czym kulkę z przyklejonymi pistacjami spłaszczamy w dłoniach. Na część bez pistacji nakładamy łyżeczką sezam wymieszany z syropem miodowym.


    Seria: Kohersen przepisy

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych