Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach.
Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów "w torebce" ?
To przeczytajcie !
Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa głównie z.... soli, maltodekstryny, tłuszczu palmowego, a suszone warzywa i mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu kupować gotowe kostki rosołowe i zaczęliśmy robić je sami.
Taniej, smaczniej i przede wszystkim zdrowiej.
Fakt - rosół z domowych kostek rosołowych nie będzie idealnie klarowny, będę w nim drobinki prawdziwych warzyw i ewentualnie mięsa, zamiast wszelkiego typu chemicznych ulepszaczy, ale wolę taki, niż ten ze sklepowych półek.
Domową pastę bulionową można zmielić na gładki krem lub zostawić nieco większe drobinki warzyw.
Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna "sklepowa" kostka rosołowa.
Przechowywanie
Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach do lodu.
Pastę warzywną mocno soloną przechowuję w lodówce bez pasteryzowania, a lekko soloną pasteryzuję w niewielkich słoiczkach i zostawiam w spiżarni.
Składniki
Przyprawy i zioła - proporcje możecie dostosować do własnych upodobań. Jeśli nie zamierzacie pasteryzować słoiczków z pastą to proponuję nie zmniejszać ilości soli ponieważ w tym wypadku jest ona naturalnym konserwantem.
Suche przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) mielimy na proszek lub rozcieramy w moździerzu. Obraną cebulę przypalamy nad płomieniem palnika lub na suchej patelni. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy, a następnie podsmażamy na patelni na 1 - 2 łyżkach oleju przez około 3 do 5 minut. Natkę pietruszki i świeże zioła drobniutko siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy wodę lub wino i doprowadzamy na chwilę do wrzenia. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszają odparowujemy nadmiar płynu. Po około godzinie powinniśmy otrzymać gęstą pastę. Kiedy nieco przestygnie blendujemy i przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Przechowujemy w lodóce, zamrażalniku lub pasteryzujemy.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7.
Dodać wodę lub wino i gotować przez 45 minut w temperaturze 100°C, z prędkością 3, ze zdjętą MK. Odstawić do przestudzenia.
Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować przez 1 minutę z prędkością 10. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce lub zapasteryzować.
Ps. Jeśli chcecie przygotować pastę z dodatkiem mięsa, to pokrojoną i pozbawioną błon i ścięgien wołowinę lub drób wrzucamy na wirujące noże i miksujemy przez 40 sekund z prędkością 9, po czym dodajemy do zmiksowanych warzyw i postępujemy jak podałam wyżej.
Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów "w torebce" ?
To przeczytajcie !
Możecie się mocno zdziwić, kiedy dowiecie się, że kostka rosołowa składa głównie z.... soli, maltodekstryny, tłuszczu palmowego, a suszone warzywa i mięso to tylko niewielki procentowo dodatek. Przestaliśmy więc jakiś czas temu kupować gotowe kostki rosołowe i zaczęliśmy robić je sami.
Taniej, smaczniej i przede wszystkim zdrowiej.
Fakt - rosół z domowych kostek rosołowych nie będzie idealnie klarowny, będę w nim drobinki prawdziwych warzyw i ewentualnie mięsa, zamiast wszelkiego typu chemicznych ulepszaczy, ale wolę taki, niż ten ze sklepowych półek.
Domową pastę bulionową można zmielić na gładki krem lub zostawić nieco większe drobinki warzyw.
Jedna łyżeczka takiej pasty to mniej więcej tyle samo, co jedna "sklepowa" kostka rosołowa.
Przechowywanie
Mięsną kostkę (pastę) bulionową przechowuję w zamrażalniku w foremkach do lodu.
Pastę warzywną mocno soloną przechowuję w lodówce bez pasteryzowania, a lekko soloną pasteryzuję w niewielkich słoiczkach i zostawiam w spiżarni.
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa |
Przyprawy i zioła - proporcje możecie dostosować do własnych upodobań. Jeśli nie zamierzacie pasteryzować słoiczków z pastą to proponuję nie zmniejszać ilości soli ponieważ w tym wypadku jest ona naturalnym konserwantem.
- 200 g soli morskiej
- 15 ziaren czarnego pieprzu
- 3 g suszonego lubczyku (około 1 łyżki)
- 1 mały pęczek pietruszki (tylko liście) - można je drobno posiekać i dodać do pasty lub zmiksować z pozostałymi składnikami
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki kurkumy
- 3-4 łyżki oleju o naturalnym smaku (np. rzepakowy) - dodajemy go tylko do bulionówki warzywnej
- 100 ml wody lub wina
- opcjonalnie (jeśli lubicie) można też dodać też po kilka listków rozmarynu i szałwii lub inne ulubione przyprawy (np. imbir, chili, tymianek)
- 500 g marchwi
- 200 g korzenia pietruszki
- 200 g cebuli
- 1 duży por
- 1 mały seler
- opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku
Suche przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, pieprz) mielimy na proszek lub rozcieramy w moździerzu. Obraną cebulę przypalamy nad płomieniem palnika lub na suchej patelni. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy, a następnie podsmażamy na patelni na 1 - 2 łyżkach oleju przez około 3 do 5 minut. Natkę pietruszki i świeże zioła drobniutko siekamy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy wodę lub wino i doprowadzamy na chwilę do wrzenia. Zmniejszamy płomień i cały czas mieszają odparowujemy nadmiar płynu. Po około godzinie powinniśmy otrzymać gęstą pastę. Kiedy nieco przestygnie blendujemy i przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Przechowujemy w lodóce, zamrażalniku lub pasteryzujemy.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7.
Dodać wodę lub wino i gotować przez 45 minut w temperaturze 100°C, z prędkością 3, ze zdjętą MK. Odstawić do przestudzenia.
Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować przez 1 minutę z prędkością 10. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce lub zapasteryzować.
Ps. Jeśli chcecie przygotować pastę z dodatkiem mięsa, to pokrojoną i pozbawioną błon i ścięgien wołowinę lub drób wrzucamy na wirujące noże i miksujemy przez 40 sekund z prędkością 9, po czym dodajemy do zmiksowanych warzyw i postępujemy jak podałam wyżej.
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa |
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńJa już od jakiegoś czasu nie używam kostek rosołowych czy vegety bo to sama chemia. Takich domowych kostek jeszcze nie próbowałam robić a obecnie w mojej kuchni króluje bulion w butelce od Krakusa. Skład ma ok, bo jest bez konserwantów, zagęstników itp. No i najważniejsze: świetnie smakuje. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńJeśli będziesz robiła domowe kostki rosołowe, to możesz zmniejszyć ilość soli do 50 g na jeden kilogram pasty, ale wtedy konieczna jest pasteryzacja lub przechowywanie w zamrażalniku.
UsuńBulionu Krakusa nie próbowałam, kostki robimy sami raz na 3-4 miesiące.
Brawo!!! (chcieliście ocenę) :)
OdpowiedzUsuńMiło nam, że się podoba :)
UsuńTeż robię i korzystam ale tylko warzywny
OdpowiedzUsuńWarzywny jest najbardziej uniwersalny.
Usuń