Światowy Dzień Makaronu już za nami. Nie dane mi było uczcić święta pastafarian własnoręcznie przygotowanym makaronowym przysmakiem, ale... nic straconego.
W podwójnej roli - dziennikarza i blogera, w gościnnych progach
Restauracji "na Skrajnej" miałam okazję spróbować najlepszej w życiu lasagne ze szpinakiem i owocami morza oraz.... ciastek z makaronu przygotowanych przez szefa kuchni Pawła Worońko.
|
Makaron łączy ludzi... |
Makarom powstał najprawdopodobniej w Chinach około 4000 lat temu. Do Europy, jak głosi legenda sprowadził go wenecki podróżnik, Marco Polo, jednak już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, wspominał o makaronie rzymski badacz Galen. Istnienie suszonego makaronu (takiego, jaki dziś najczęściej kupujemy w sklepach) udokumentował Muhammad al-Idrisi około XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.
|
Makaron gryczany, orkiszowy czy razowy - który lubicie najbardziej ? |
Obecnie znanych jest około 600 gatunków makaronu, trudno byłoby wskazać zakątek świata, którego mieszkańcy nie jadają makaronu. Króluje on również na naszych stołach
Rolę jaką pełni makaron w polskiej kuchni doskonale zobrazował genialny artysta grafik -
Andrzej Pągowski, twórca plakatów do niemal wszystkich dzieł Krzysztofa Kieślowskiego, musicalu Hair i kultowego filmu "Miś".
Andrzej Pągowski, stworzył inspirujący plakat obrazujący ducha marki Makarony Polskie – opiekuńczego ducha kobiet – mam, babć, karmicielek, które troszczą się o swoich najbliższych każdego dnia.
|
Plakat autorstwa Andrzeja Pągowskiego |
Tradycyjny makaron zrobiony według włoskiej receptury składa się z wody, mąki i soli. Bogactwo makaronu bierze się z rodzaju użytej mąki; dzięki temu mamy do dyspozycji makarony żytnie, pszenne oraz pełnoziarniste, a także makarony ryżowe, kukurydziane i wiele, wiele innych.
|
Andrzej Pągowski |
Aktualnie coraz większą popularnością cieszą się makarony wytwarzane ze zbóż alternatywnych, o unikalnych wartościach odżywczych i specjalnym przeznaczeniu dietetycznym - takie jak makaron gryczany, orkiszowy czy pełnoziarnisty (inaczej razowy) produkowane przez
Grupę Makarony Polskie.
- Makaron gryczany jest produktem dedykowanym osobom, dla których istotne są kwestie zdrowego odżywiania. Zawarte w nim minerały - mangan, magnez i miedź, przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi makaron gryczany stwarza szerokie możliwości do kulinarnych eksperymentów. Doskonale smakuje z gulaszem.
- Makaron orkiszowy - jest produkowany w 100% z mąki orkiszowej, wyróżniającej się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Znany już w starożytności orkisz jest uprawiany i zbierany z nienaruszoną łupiną, która chroni ziarna przed chemikaliami, promieniowaniem i zanieczyszczeniami. Mąka orkiszowa jest jednym z nielicznych środków spożywczych, które nie wywołują alergii. Dzięki współczesnym badaniom naukowym wiemy, że – w porównaniu z innymi rodzajami zbóż – orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów i witamin: A, E, D, B1, B2, B6. Szczególnie przyjazne dla serca i układu krążenia są znajdujące się w ziarnach orkiszu nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole. Pomagają one m.in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - produkowany z mąki z pełnego przemiału odznacza się wyższą niż w przypadku makaronów produkowanych z mąki białej, zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego m.in. za trawienie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych