Pasta warzywna dla dzieci
Pasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania.
Ponieważ zależało nam na zachowaniu maksymalnie dużej ilości witamin i składników mineralnych zdecydowałyśmy się przygotować ją z warzyw duszonych w niskiej temperaturze i bez dodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu.
Ta pasta warzywna dla dzieci ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna.
Składniki
Przyprawy i zioła - proporcje możecie zwiększyć nawet dwukrotnie - trzykrotnie lub dostosować do własnych upodobań, te w przepisie poniżej były dobierane pod kątem kilkuletniego dziecka.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, rozgnieść i razem z sokiem umieścić w misie wolnowaru. Dodać w podanej kolejności soczewicę, dynię, przyprawy i zioła, oliwę oraz umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa.
Czas wolnowarzenia w wolnowarach Crock-Pot:
opcja low - 8 - 9 godzin.
Po zakończeniu, warzywa zmiksować na gładką pastę, przełożyć do czystych wyparzonych słoiczków i zapasteryzować prze około 15-20 minut w zależności od wielkości słoików.
Pasta warzywna dla dzieci gotowa :)
Ponieważ zależało nam na zachowaniu maksymalnie dużej ilości witamin i składników mineralnych zdecydowałyśmy się przygotować ją z warzyw duszonych w niskiej temperaturze i bez dodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu.
Ta pasta warzywna dla dzieci ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna.
Pasta warzywna dla dzieci |
Przyprawy i zioła - proporcje możecie zwiększyć nawet dwukrotnie - trzykrotnie lub dostosować do własnych upodobań, te w przepisie poniżej były dobierane pod kątem kilkuletniego dziecka.
- 1 czubata łyżeczka soli morskiej
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- około 1 cm kawałek świeżego, obranego ze skórki imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione zioła
- 500 g dyni
- 500 g mięsistych pomidorów
- 200 g korzenia pietruszki
- 200 g marchwi
- 100 g cebuli
- 1 duży por (tylko biała część)
- pół małego selera
- 2-3 łyżki stołowe czerwonej soczewicy(opcjonalnie)
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, rozgnieść i razem z sokiem umieścić w misie wolnowaru. Dodać w podanej kolejności soczewicę, dynię, przyprawy i zioła, oliwę oraz umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa.
Czas wolnowarzenia w wolnowarach Crock-Pot:
opcja low - 8 - 9 godzin.
Po zakończeniu, warzywa zmiksować na gładką pastę, przełożyć do czystych wyparzonych słoiczków i zapasteryzować prze około 15-20 minut w zależności od wielkości słoików.
Pasta warzywna dla dzieci gotowa :)
Pasta warzywna dla dzieci |
Zastanawiam się,czy można albo jak można w wolnowarze przygotować kostkę rosołową lub warzywną. Skoro pozwala on na zachowanie wartościowych składników i wyklucza możliwość przypalania, a także konieczność ciągłego mieszania czy pilnowania. Zupełnie nie wiem, jak się do tego zabrać. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Ania
OdpowiedzUsuń