Tarta z kremem matcha i figami
Ugotowałam wczoraj budyń, ale... jakoś straciłam na niego ochotę. Wyrzucić było szkoda, bo nienawidzę marnowania jedzenia.
Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego smaku dodałam łyżeczkę herbaty matcha.
I to był przysłowiowy strzał w dziesiątkę :)
Żałuję, że nie wsypałam więcej, bo smak jest rewelacyjny, a krem miałby ładniejszy, bardziej intensywny kolor. Warto też pamiętać, że kolor kremu, zależy nie tylko od ilości, ale też od rodzaju matcha, której używamy. Mój krem ma lekki, seledynowy odcień i delikatny, orzeźwiający smak, używałam Green tea powder Matcha - najsmaczniejszej matcha jaką dotychczas piłam.
Do tego szybki spód z kruchego ciasta, dwie figi pokrojone w plasterki i niedzielny podwieczorek gotowy.
Smacznego :)
Składniki - proporcje na formę o średnicy 24 cm
Ciasto
figi lub inne ulubione owoce
Przygotowanie ciasta
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, na jasny puszysty krem, stopniowo, pod jednej łyżce nie przerywając ucierania dodajemy zimny budyń.
Gotowym kremem napełniamy tartę, ozdabiamy ją figami lub innymi owocami i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.
Powstał więc krem budyniowy, ale żeby nadać mu nieco odmiennego smaku dodałam łyżeczkę herbaty matcha.
I to był przysłowiowy strzał w dziesiątkę :)
Żałuję, że nie wsypałam więcej, bo smak jest rewelacyjny, a krem miałby ładniejszy, bardziej intensywny kolor. Warto też pamiętać, że kolor kremu, zależy nie tylko od ilości, ale też od rodzaju matcha, której używamy. Mój krem ma lekki, seledynowy odcień i delikatny, orzeźwiający smak, używałam Green tea powder Matcha - najsmaczniejszej matcha jaką dotychczas piłam.
Do tego szybki spód z kruchego ciasta, dwie figi pokrojone w plasterki i niedzielny podwieczorek gotowy.
Smacznego :)
Tarta z kremem matcha i figami |
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 duży (na 750 ml mleka) budyń śmietankowy bez cukru
- 550 ml mleka
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżki stołowe cukru (do budyniu)
- 1 łyżka cukru pudru do masła
- od 1 do 3 łyżeczek herbaty matcha (w zależności od upodobań) przesianej uprzednio przez sitko. Herbata Green tea powder Matcha jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata
figi lub inne ulubione owoce
Przygotowanie ciasta
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żółtka i szybko wyrobić ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasno na placek zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec tartę. Wyłożyć ciastem dno formy i brzegi do wysokości około 1 centymetra, a następnie ponakłuwać
widelcem.
Tak
przygotowaną tartę podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15
minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru.
Przygotowanie kremu
Na kilka godzin przed planowanym
przygotowaniem tarty gotujemy budyń, jednak zamiast sugerowanych na
opakowaniu 750 ml, używamy jednie 550 ml mleka. W 400 ml mleku
rozpuszczamy herbatę matcha (dodatkowo przecedziłam mleko z matcha przez przez sitko), a w pozostałej części budyń. Dalej
postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu. Przygotowany
budyń pozostawiamy na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc) do
całkowitego wystudzenia.Masło ucieramy z cukrem pudrem, na jasny puszysty krem, stopniowo, pod jednej łyżce nie przerywając ucierania dodajemy zimny budyń.
Gotowym kremem napełniamy tartę, ozdabiamy ją figami lub innymi owocami i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych