Zupa dyniowa krem z kukurydzą
Zupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości za oknem mam już serdecznie dosyć.
I taka właśnie jest zupa dyniowa krem z kukurydzą, która przypomina mi słoneczne lato. Ma ona jeszcze jedną zaletę - jest bardzo prosta do przygotowania i przede wszystkim smaczna.
Podaję więc Wam przepis na idealne danie na poprawę nastroju i odrobinę słońca w szarobure listopadowe dni.
Zupa dyniowa krem z kukurydzą sprawi, że spojrzycie na na otaczającą rzeczywistość nieco bardziej optymistycznie.
Składniki
Cienkie plastry szynki parmeńskiej ułożyć na blaszce i piec w piekarniku, aż będą chrupiące.
Przygotowanie
Wariant dla tradycjonalistów
Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji..
Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na plastry i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę drobno pokroić poddusić przez kilka minut na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodać czosnek i mieszając smażyć jeszcze około 2 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki umieścić w garnku, dodać przyprawy, bulion i gotować około 30 minut.
Całość zmiksować. Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji.
Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na plastry i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6.
Dodać tłuszcz i podsmażać przez dwie i pół minuty w temperaturze 100ºC, z prędkością 1.
Dodać pokrojone ziemniaki, upieczoną dynię i 1 MK bulionu, miksować przez 45 sekund z prędkością 8- 9
Dodać pozostały bulion i gotować przez 20 minut w temperaturze 100ºC, z prędkością 2.
Po kilku minutach zupę ponownie zmiksować przez 45 sekund z prędkością 8
Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany.
Może macie ochotę na:
Pikantna hiszpańska zupa pomidorowa
Zimowa zupa z jabłek, marchwi i imbiru
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
I taka właśnie jest zupa dyniowa krem z kukurydzą, która przypomina mi słoneczne lato. Ma ona jeszcze jedną zaletę - jest bardzo prosta do przygotowania i przede wszystkim smaczna.
Podaję więc Wam przepis na idealne danie na poprawę nastroju i odrobinę słońca w szarobure listopadowe dni.
Zupa dyniowa krem z kukurydzą sprawi, że spojrzycie na na otaczającą rzeczywistość nieco bardziej optymistycznie.
Zupa dyniowa krem z kukurydzą |
- około 700- 800 g dyni hokkaido, ale można użyć też innych gatunków (waga po wypestkowaniu)
- 2 średniej wielkości ziemniaków
- 1 puszka kukurydzy (można zastąpić mrożoną)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- około 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (słodkiej lub ostrej)
- sól i pieprz do smaku
- grubo mielony czarny pieprz do dekoracji
- 2 łyżki oleju do smażenia
- kilka łyżek śmietany 18% do dekoracji
- opcjonalnie około 150 ml mleka kokosowego
Cienkie plastry szynki parmeńskiej ułożyć na blaszce i piec w piekarniku, aż będą chrupiące.
Przygotowanie
Wariant dla tradycjonalistów
Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji..
Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na plastry i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę, cebulę drobno pokroić poddusić przez kilka minut na oleju. Kiedy cebula się zeszkli, dodać czosnek i mieszając smażyć jeszcze około 2 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki umieścić w garnku, dodać przyprawy, bulion i gotować około 30 minut.
Całość zmiksować. Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Odłożyć dwie - trzy łyżki kukurydzy - przyda się do dekoracji.
Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na plastry i piec w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 20 minut. Po upieczeniu przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6.
Dodać tłuszcz i podsmażać przez dwie i pół minuty w temperaturze 100ºC, z prędkością 1.
Dodać pokrojone ziemniaki, upieczoną dynię i 1 MK bulionu, miksować przez 45 sekund z prędkością 8- 9
Dodać pozostały bulion i gotować przez 20 minut w temperaturze 100ºC, z prędkością 2.
Po kilku minutach zupę ponownie zmiksować przez 45 sekund z prędkością 8
Zupa dyniowa krem z kukurydzą doskonale smakuje z chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany.
Zupa dyniowa krem z kukurydzą |
Pikantna hiszpańska zupa pomidorowa
Zimowa zupa z jabłek, marchwi i imbiru
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym
Zupy krem jeszcze nigdy w swoim 25-letnim życiu nie zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam,są świetne. Jeśli przygotowujemy zupy bez "wkładki" mięsnej to są to zawsze kremy
UsuńLubie zupy dyniowe, chetnie siegne po Twoj przepis :D
OdpowiedzUsuńMiło nam Księżniczko w bryczesach, że do nas zawitałaś :)
UsuńA zupę z dyni polecam, także tą z mlekiem kokosowym i curry
Nie ma możliwości miksować na prędkości 8 od razu po ugotowaniu.
OdpowiedzUsuńMiksowałam kilka minut po ugotowaniu :)
UsuńMa bardzo pobudzający kolor! :)
OdpowiedzUsuńNa szarobure dni idealna :)
Usuń