Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym
zupa w stylu indyjskim
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym ratuje mnie zawsze, kiedy dopada mnie przeziębienie. Podczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek chory nie zawsze ma ochotę na jedzenie.W takich sytuacjach, najlepszym (przynajmniej dla mnie) rozwiązaniem jest pożywna, gęsta zupa.
Z pomocą oczywiście przychodzi niezastąpiony w kuchni wolnowar, bo stać nad garnkami mi się nie chce, a dodatkowo, dzięki gotowaniu w niskiej temperaturze, składniki zachowują większość witamin.
Włączam wolnowar na noc i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem.
Na zdrowie:)
Porada na dziś: potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga uprzedniego namaczania, wystarczy ją przepłukać na sicie zimną wodą.
Czerwoną soczewicę możemy zastąpić także innymi jej innymi odmianami lub fasolą mung
Do potraw indyjskich znacznie lepiej sprawdza się czerwona cebula.
Uwaga: Więcej przepisów znajdzie w zakładce wolnowar
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym - składniki
- 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy (ind. masur dal) lub fasoli mung (ind. moong dal)
- 1 duża czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 mała marchewka
- 1 mały por (tylko biała część)
- 3 lub 4 mięsiste pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów lub kilka 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ziemniaki lub 1 średni batat
- około 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 mała papryczka chili
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego lub 100 g kremu kokosowego rozpuszczonego w 400 ml gorącej wody
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek oleju do smażenia (odradzam smażenie na oliwie, ma zbyt intensywny smak)
- posiekana natka pietruszki lub kolendry do dekoracji
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym - przepis
Cebulę i por drobno pokroić, czosnek i imbir, bardzo drobno posiekać. Marchewkę pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez kilka minut cebulę, aż stanie się szklista. Dodać pora, posiekany czosnek i imbir oraz przyprawy - kumin, kurkumę, kolendrę, słodką i ostrą paprykę i smażyć około minuty, aż zaczną wydzielać aromat.Przełożyć wszystko do garnka, dodać soczewicę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki (lub batata), marchewkę, pokrojone pomidory (lub przecier pomidorowy) i bulion warzywny i gotować około 40 minut. Na około 15 minut przed końcem dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie zupy o konsystencji kremu, całość możecie zmiksować (jak na zdjęciu powyżej).
Podawać posypane natką pietruszki.
Czas dla użytkowników wolnowarów Crock-Pot
poziom low od 6 do 7 godzin
poziom high od 4 do 5 godzin
Mleko kokosowe dodajemy na około 30 minut przed końcem gotowania
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym
Zdrowiej szybko Olu! A zupka wygląda na smakowitą.
OdpowiedzUsuńJuż prawie dobrze :)
UsuńZupka pyszna, tylko musisz zmienic na samym dole- na low 9-10 godz a na high 4-5 godz, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMarsz rację - czeski błąd :)
UsuńJuż poprawione